09 Ιουνίου 2017

ΓΕΛΑΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ! Διάγγελμα Μέι: Θα προσφέρουμε ασφάλεια στη χώρα

«Σχηματίζω κυβέρνηση που μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια και να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit» τόνισε η Τερέζα Μέι σε διάγγελμά της αφότου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.


Η κ. Μέι μετέβη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ αφού πρώτα εξασφάλισε την παροχή εμπιστοσύνης και ανοχής από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο συνδυασμός των 318 ή 319 βουλευτών των Συντηρητικών και των δέκα βουλευτών του DUP εξασφαλίζει λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Πρωθυπουργό.

Μιλώντας στη συνέχεια έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η κα Μέι είπε ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα αυτή τη στιγμή η χώρα είναι «βεβαιότητα» και αυτή τη βεβαιότητα μπορεί να την προσφέρουν μόνο οι Συντηρητικοί.

Δεσμεύθηκε να συγκροτήσει μία κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τη βούληση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ και θα συνεχίσει να εργάζεται για την πάταξη της ιδεολογίας του ισλαμικού εξτρεμισμού.

«Η κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι θα θέσει την ισονομία και την ευκαιρία στην καρδιά όλων όσων κάνουμε. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα οικοδομήσουμε μία χώρα στην οποία κανένας και καμία κοινότητα δε θα μένει πίσω», είπε η κα Μέι. Αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς των Συντηρητικών με το DUP.

Αντιδράσεις

Μαζί με την αυτοδυναμία του κόμματός της, η Τερέζα Μέι «έχασε και το στοίχημα» των προώρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το διακύβευμα της κάλπης.

Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Βρετανία πιθανόν να οδηγήσει και σε κακό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit προειδοποίησε την Παρασκευή ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε μια πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στην αποτυχία της Τερέζας Μέι να επιτύχει αυτοδυναμία.

Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη. Σύμφωνα δε με τη Citigroup, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, εκτιμά η JPMorgan.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin καλεί τους πολιτικούς να δώσουν άμεσα διαβεβαιώσεις στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να επενδύουν απρόσκοπτα, ύστερα από τις πρόωρες εκλογές της Πέμπτης που δεν ανέδειξαν αυτοδύναμο κόμμα στο κοινοβούλιο.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/348351/-mei-sta-anaktora-tou-bakigham-stis-sth-xvra-upd