19 Ιουνίου 2017

Η αντιμετώπιση των «παραιτηθείτε» δείχνει ότι κάθε χρόνο ο ηθικός ξεπεσμός μεγαλώνει

Του Γιάννη Σιδέρη

Το περσινό «Παραιτηθείτε» είχε επιτυχία γιατί το είχε διαφημίσει… η κυβέρνηση. Είχε ξεκινήσει από μια παρέα ελάχιστων φίλων στο facebook, χωρίς ιδιαίτερες προσβάσεις στα ισχυρά ΜΜΕ και τους κομματικούς μηχανισμούς. Ωστόσο η κυβέρνηση θορυβήθηκε επειδή το πολιτικό πεζοδρόμιο ήταν η δική της «πολιτική πατρίδα», τα δικά της Καταλαυνικά πεδία, στα οποία έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα για να ανέλθει στην εξουσία.


Έτσι άρχισαν οι παιδαριώδεις αντιδράσεις. Η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη «αποκάλυψε» ότι το Παραιτηθείτε «κινείται εχθρικά προς τη χώρα, και δεν απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας» (ενώ ως γνωστόν η κυβέρνηση απαντά πλήρως!). Ο Νίκος Φίλης είχε δει ότι το Παραιτηθείτε «είναι ένα κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής» (ο υπουργός ενός κόμματος που είχε αναδυθεί από τις πλατείες με τις κρεμάλες, και που είχε αγωνιστική τιμή και καμάρι του τις επεισοδιακές συγκεντρώσεις και πορείες). Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ανακαλύψει ότι το κίνημα «έχει το σπέρμα μιας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής» (δεν ξέραμε αν του την υπέδειξε ο άλλος Πάνος, ο συγκυβερνήτης του, αυτή τη δήλωση). Σε παρόμοια κλίμακα είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως π.χ. του Α. Νεφελούδη, που είχε διαγνώσει στο κίνημα ομφάλιο λώρο με τη ΝΔ, κλπ.

Ο όλος ντόρος που έγινε, είχε διττό αποτέλεσμα. Αφενός η συγκέντρωση να διαφημιστεί αρκούντως. Αφετέρου όμως - αφού τόσοι τρανοί την ξόρκιζαν - να δημιουργηθούν προσδοκίες ότι θα συνέβαινε κάτι πολύ μεγάλο και πολύ ογκώδες.

Εξ αυτού οι οχτώ έως δέκα χιλιάδες ανθρώπων που συμμετείχαν (δεν θα τους χαρακτήριζα καν διαδηλωτές), να φανούν λίγοι και η συγκέντρωση να θεωρηθεί όχι ιδιαίτερα πετυχημένη - ενώ ήταν. Ήταν γιατί ως προείπαμε, ξεκίνησε από μια ομάδα ελάχιστων ατόμων στο ΦΒ, και δεν είχε την στήριξη κομμάτων και μαζικών φορέων, οργανισμών δηλαδή που έχουν τους μηχανισμούς να κινητοποιήσουν κόσμο.

Η ίδια η συγκέντρωση, λόγω απειρίας των διοργανωτών, παρότι καταγγέλλονται ότι έχουν περάσει από κόμματα, είχε δομικές αδυναμίες. Οχι μόνο δεν υπήρχε κεντρικός ομιλητής (κατανοητό γιατί δεν θέλησαν να φανεί ως «καπέλωμα») αλλά ούτε καν χαιρετισμοί. Λίγα τραγούδια και κάποια ηχητικά με τις υποσχέσεις Τσίπρα, δεν σε κρατούσαν εν εγρηγόρσει. Απλώς περνούσες, καθόσουν ένα τεταρτάκι και έφευγες.

Ηταν μια χαλαρή μάζωξη, με ευπρεπείς παρουσίες, κάποιες εκ των οποίων ίσως δεν είχαν ξαναβρεθεί σε διαδηλώσεις. Κυρίως όμως δεν υπήρχε οργανωμένη εμψυχωτική παρακίνηση για να βροντοφωνάξουν οι συγκεντρωμένοι το κυρίαρχο σύνθημα «Παραιτηθείτε». Ηρθε και η εικόνα του κυρίου με το κολονάτο ποτήρι (παραδόξως αυτός είχε ξαναβρεθεί σε διαδηλώσεις), για να αντιμετωπίσουν την συγκέντρωση με σκέρτσο κι απαξία, την επομένη τα κυβερνητικά troll.

Για την αυριανή συγκέντρωση των Παραιτηθείτε» δεν ενεπλάκησαν με δηλώσεις τους οι κορυφαίοι. Εγινε κάτι χειρότερο. Ανέλαβαν τα troll του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσουν με ψεύτικα προφίλ και fake news το κλίμα κατά των «Παραιτηθείτε». Στην συνέχεια δράση ανέλαβαν εντεταλμένα παραδημοσιογραφικά Μέσα, και ο κύκλος των fake news διευρύνθηκε σε φίλια ΜΜΕ. Υπέκυψε μέχρι και η ηλεκτρονική έκδοση της ιστορικής Αυγής (Ναι, της Αυγής του Γλέζου, του Ηλιού, του Βουρνά, του Αναγνωστάκη, του Κύρκου, του Γιάνναρου, του Χρυσοστομίδη)!

Η κυβέρνηση με την αντιμετώπιση των «Παραιτηθείτε», εισήλθε στη ζώνη του λυκόφωτος. Προσωπικά τίποτα δεν θα με εκπλήξει πλέον. Είναι όμως υποχρέωσή της να αναστοχαστεί τις μεθόδους της πριν ξεπεράσει αυτή τη ζώνη. Και ειδικά όταν οι μέθοδοί της εκ των πραγμάτων αμαυρώνουν το επικαλούμενο ως ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

ΥΓ: Οσο για την αυριανή συγκέντρωση, η στήλη πιστεύει ότι μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με κρεμάλες, ρητορική εμφυλίου και στιγματισμό αντιπάλων (ακόμη και όσων της έκαναν στοιχειώδη κριτική), δεν αντιμετωπίζεται, δεν αποσταθεροποιείται (και πολύ περισσότερο δεν πέφτει) με χαλαρές μαζώξεις ευγενών ανθρώπων, και …ρεσώ.

Το πολιτικό πεζοδρόμιο είναι αναγκαίο, είναι μια από τις συνισταμένες της πολιτικής πάλης, αλλά έχει τη δική του λογική και πρακτική.

http://www.liberal.gr/arthro/145932/politiki/2017/i-antimetopisi-ton-isonparaititheitesin-deichnei-oti-kathe-chrono-o-ithikos-xepesmos-megalonei.html