09 Ιουνίου 2017

Κυριάκος: Ο επαίτης παίρνει μόνο αυτό που του δίνουν

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του κόμματος, όπου κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, ώστε να δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν.

Είναι μία κυβέρνηση που αδυνατεί να διαπραγματευθεί, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση θα πάρει ότι της δώσουν, είναι θεατής και επαίτης σε μία διαπραγμάτευση όπου τα κριτήρια δεν αφορούν τη χώρα μας, αλλά πολιτικές συγκυρίες σε άλλες χώρες».

Η κυβέρνηση, συνέχισε, επιδεικνύει προκλητική αλαζονεία και κυνισμό γιατί την ενδιαφέρει μόνο η παραμονή στην εξουσία και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν έχει την εντιμότητα να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές». Υπογράμμισε δε ότι «μόνο μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας και το χρέος».

Χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα θα φθείρεται στις μυλόπετρες της ύφεσης, οι εταίροι, δυστυχώς, δεν ενδιαφέρονται για το πως περνούν οι Έλληνες, αλλά για τα δικά τους συμφέροντα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Όλοι ξέρουν ότι η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο - αντιμνημόνιο ούτε υπάρχει ούτε έχει νόημα» κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο ότι προσπαθούν να την επαναφέρουν. Παράλληλα, υποστήριξε, με την πολιτική τους γυρίζουν την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στην αλήθεια και στα ψέματα, στις μεταρρυθμίσεις και την άσκοπη λιτότητα, την δημαγωγία και τον ρεαλισμό.

Από την κρίση θα βγούμε όλοι μαζί ενωμένοι, προέβλεψε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι δεν θα υπάρξει χρόνος μετά τις εκλογές. Γι' αυτό, όπως είπε, πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις, γιατί όταν δεν ξέρεις που πας παίρνεις όλη την χώρα μαζί.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που είχε βάλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (κλείσιμο αξιολόγησης, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ρύθμιση του χρέους), για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει και τους τρεις στόχους: Η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει, τώρα πάει να κλείσει. Την ανάπτυξη την αναθεώρησε από το 2,7% στο 1,8% ενώ ο ΟΟΣΑ μιλά για 1,1%. Η ποσοτική χαλάρωση μοιάζει να απομακρύνεται. Θα είχαμε μπει στην ποσοτική χαλάρωση από το 2015, αν δεν είχε μεσολαβήσει η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες έμοιαζε δεδομένο, τώρα είναι ζητούμενο. Όσο για το χρέος η κυβέρνηση αποσιωπά ότι τον Μάιο του 2016 συμφώνησε, οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Κορόιδεψαν συνειδητά τους δικούς τους βουλευτές για να ψηφίσουν ένα τέταρτο μνημόνιο γιατί δήθεν θα παίρναμε το χρέος» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τη φράση του Πάνου Σκουρλέτη: "Ζούμε σε συνθήκες μίας διαρκούς πολιτικής ήττας" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση όταν βρει τα δύσκολα μιλά για συναίνεση, ενώ την ίδια ώρα βάζει φυτίλι σε άλλα πεδία.

«Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Παιδεία» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω».

Αναφέρθηκε δε στην επαναφορά του καθεστώτος του ασύλου που εκτρέφει φαινόμενα ανομίας, για να προσθέσει ότι «όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η τρομοκρατία επιστρέφει, όπως έδειξε η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό». Το σχέδιο νόμου για την Παιδεία πρέπει να αποσυρθεί, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει εξαντληθεί, ενώ έχει εξαντλήσει τα αποθέματα της κοινωνίας και της οικονομίας» τόνισε, συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, και κατέληξε: «Η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο που την έχουν βάλει η ανικανότητα και ο λαϊκισμός. Μόνο μία αξιόπιστη κυβέρνηση δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πείσει τους εταίρους να δώσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί από το 2012. Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα».