12 Ιουνίου 2017

Αθώος για μη υποβολή δήλωσης Πόθεν Εσχες κρίθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο  πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για την παράλειψη υποβολής Πόθεν Εσχες για την περίοδο που ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.


Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο πρώην υπουργός δεν είχε γνώση ότι και από τη θέση του συμβούλου, την οποία μάλιστα διατήρησε μόλις για πέντε μήνες, ήταν υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Μάλιστα, όπως είπε, η περίπτωση αυτή δεν αναφέρεται ρητά στον νόμο. Μόλις αντελήφθη ότι  ίσως ήταν υπόχρεος έσπευσε και υπέβαλε δήλωση Πόθεν Εσχες. «Κάποια στιγμή βγήκε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι ίσως ήταν υπόχρεος και δεν είχε υποβάλλει δήλωση και εκείνος έσπευσε και υπέβαλλε και ακολουθήθηκε η γνωστή πορεία. Το δημοσίευμα βγήκε το 2015. Εκείνος είχε υποβάλλει από το 2014 ως υπουργός Οικονομικών» υποστήριξε ο συνήγορος του κ. Χαρδούβελη.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, που κατέθεσε ως μάρτυρας του πρώην ΥΠΟΙΚ, σημείωσε: «Την εποχή εκείνη ήμουν προϊστάμενος του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση εκείνο το διάστημα ότι πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση πόθεν εσχες. Εγώ υποβάλλω δήλωση ως δημοσιογράφος. Η Ενωση ενημερώνει όμως συνεχώς».

Οπως είπε μάλιστα ο μάρτυρας,  ο κ. Χαρδούβελης όταν είχε διατελέσει και στο παρελθόν στην ίδια θέση δεν είχε ανάλογη υποχρέωση, ωστόσο αυτό στη συνέχεια άλλαξε.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο, υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε πως ήταν υπόχρεος και πως αμέσως μόλις το πληροφορήθηκε έσπευσε να κάνει τη δήλωση.

«Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω» είπε ο πρώην υπουργός.

Την απαλλαγή του Γ. Χαρδούβελη ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός έσπευσε να μάθει κι έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει δήλωση πόθεν εσχες.

«Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των αρχών. Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος».