17 Ιουνίου 2017

Ισπανία: Προσβεβλημένοι Καθολικοί διαμαρτυρήθηκαν με «τελετή επανόρθωσης» μετά από προσευχή μουσουλμάνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι τοπικές θρησκευτικές αρχές δεν υποστήριξαν την τελετή και οι μουσουλμάνοι επισημαίνουν ότι η πράξη αυτή δεν αντιπροσωπεύει καμιά κοινωνική πλειοψηφία.


Η δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων της Γρανάδας, εν όψει του Ραμαζανιού, σε πλατεία της πόλης, δημιούργησε μια τεράστια διαμάχη στην πόλη. Δεκάδες Καθολικοί πολίτες ενοχλήθηκαν από την πράξη αυτή και αποφάσισαν την Τρίτη να κάνουν μια σειρά «εκδηλώσεων επανόρθωσης».

Επίσης, εξέφρασαν την δυσφορία τους, καθώς θεωρούν ότι η μουσουλμανική προσευχή πραγματοποιήθηκε σε ένα μέρος «ειδικού συμβολισμού για τους Καθολικούς», όπως η Plaza del Triunfo (Πλατεία του Θριάμβου), όπου υπάρχει ένας μονόλιθος με μια Παρθένα.


Αυτή η διαμαρτυρία και η συμβολική προσευχή δεν έτυχε της υποστήριξης της τοπικής αρχιεπισκοπής ή οποιασδήποτε άλλης θρησκευτικής αρχής. Μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος Μονσινιόρ Χαβιέ Μαρτίνεθ, ήταν σαφής: «Ο Χριστιανοί δεν κάνουν επανορθώσεις για τις προσευχές των πιστών άλλων θρησκειών».

Ωστόσο, μια ομάδα περίπου 300 «αδικημένων» Καθολικών παρουσιάστηκαν στην πλατεία και έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη ιεροτελεστία.


Εν τω μεταξύ, ορισμένοι μουσουλμάνοι που συμμετείχαν στη γιορτή που πυροδότησε τη διαμάχη απορρίπτουν την ιδέα της ύπαρξης μιας πραγματικής σύγκρουσης. Κατά τη γνώμη τους, πρόκειται για μια μειονότητα που δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της κοινωνίας και επίσης δεν υποστηρίζεται ούτε από τις τοπικές ούτε από τις εθνικές θρησκευτικές αρχές.


«Αυτό μόνο δείχνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την επίτευξη πλήρους συνύπαρξης», δήλωσε μια μουσουλμάνα κάτοικος της Γρανάδας, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της.