10 Ιουνίου 2017

Ρωσία: Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της χώρας

[ΦΩΤΟ-Ρωσία-Μουσείο Αλφεράκη]

Στις 10 Ιουνίου 2017, στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας, στις εγκαταστάσεις του Τοπικού Μουσείου Ιστορίας του Ταγκανρόγκ, στο πλαίσιο της 25ης επετείου της ίδρυσης του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, λαμβάνει χώρα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας».


Στο συνέδριο θα είναι παρόντες η νεολαία και οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων από όλες τις γωνιές της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ροστόφ επί του Ντον (67ο σχολείο μέσης εκπαίδευσης, Κέντρο για χαρισματικά παιδιά «Νταρ») θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα ελληνικά αξιοθέατα του Ταγκανρόγκ, κατά την οποία τα παιδιά θα μάθουν για τη συμβολή του ελληνισμού στην ιστορία της πόλης.

Από τα τέλη του 18ου αιώνα έως το 1918 η πόλη Ταγκανρόγκ θεωρούταν πρωτεύουσα της ελληνικής διασποράς της νότιας Ρωσίας.

Εδώ διέμεναν κυρίως οι επιφανείς και ισχυρές ελληνικές οικογένειες. Το γεγονός αυτό ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τους οποίους, τον Ιούνιο του 1917, συγκεκριμένα εδώ, έλαβε χώρα το 1ο Πανρωσικό Συνέδριο των Ελλήνων.

Οι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Ταγκανρόγκ, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού, όσο και για τη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Ταγκανρόγκ μετατράπηκε στο μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιου εξαγωγικού εμπορίου.

Ορισμένοι Έλληνες μάλιστα όπως ο Σ. Βαλιάνος, ο Κ. Φώτης, ο Α. Αλφεράκης και ο Π. Iορντάνοφ (Ιορδανίδης) κατείχαν θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές από τη Ρωσία και την Ελλάδα, οι οποίοι μελετούν τα ελληνο-ρωσικά θέματα:

ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βλάσης Αγτζίδης, η δρ Ιστορίας και επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοφ» Τατιάνα Νικίτινα κ.ά.

Στόχος του Συνεδρίου – Να αυξηθεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη μελέτη του ελληνισμού της Ρωσίας και του ρόλου του στην ιστορία τού ρωσικού κράτους και να προωθηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας για τον ελληνισμό.

Διοργανωτές της εκδήλωσης: Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Ροστόφ, του Υπουργείου Πολιτισμού της περιφέρειας του Ροστόφ, της αρμόδιας Διοίκησης του Ροστόφ επί του Ντον για τη συνεργασία με το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, του Κρατικού Λογοτεχνικού, Ιστορικού και Αρχαιολογικού Υπαίθριου Μουσείου του Ταγκανρόγκ, του Κρατικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Ροστόφ και της Περιφερειακής Εστίας Λαϊκής Τέχνης.

Ιστορική αναφορά στο 1ο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας το 1917:

Η ιστορία του Ταγκανρόγκ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Έλληνες.

Πλούσιοι Έλληνες έμποροι ανοικοδόμησαν την πόλη με μεγαλειώδη αρχοντικά, μερικά από τα οποία βρίσκονταν στην οδό Γκρέτσεσκαγια (Ελληνική).

Ανέγειραν στην πόλη ελληνική εκκλησία, μοναστήρι, σχολείο και χρηματοδότησαν την κατασκευή νοσοκομείων και ενός θεάτρου.

Το 1ο συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας έλαβε χώρα στο Ταγκανρόγκ από τις 29 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου 1917.

Από όλες τις γωνιές της Ρωσίας έφτασαν εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας.

Ήρθαν αντιπρόσωποι από: τη Σεβαστούπολη, τη Τιφλίδα, την Αλούστα και τη Γιάλτα, το Αικατερινοντάρ, το Βατούμ, την Ευπατορία, το Γκελεντζίκ, το Κίεβο, το Άντλερ, το Τουαψέ, το Σότσι, τη Μαριούπολη, το Κερτς, το Ροστόφ επί του Ντον, την Ανάπα, το Μαϊκόπ, την Οδησσό, το Γιέισκ και το Ταγκανρόγκ.

Στο συνέδριο εξετάστηκε το ζήτημα της ένωσης των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και της ίδρυσης της «Ένωσης των Ελλήνων της Ρωσίας», της εθνικοποίησης και της αναδιοργάνωσης των ελληνικών σχολείων, της αυτονόμησης της ελληνικής εκκλησίας της Ρωσίας.

Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα όπως: η ίδρυση τραπεζών και συνεταιρισμών, η έκδοση εφημερίδας στη ρωσική γλώσσα, η ίδρυση ελληνικών προξενείων σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, η παροχή βοήθειας σε Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία που ήταν θύματα της Γενοκτονίας κ.ά.

Το συνέδριο ίδρυσε το «Σύλλογο Ελλήνων της Ρωσίας», εξέλεξε εκτελεστική επιτροπή που αποτελούνταν από 8 μέλη με στόχο το σχηματισμό κεντρικού συμβουλίου στο Ροστόφ.

Ήδη το Σεπτέμβριο του 1917 το Κεντρικό Συμβούλιο των Ελλήνων κατόρθωσε να πετύχει την αυτονομία της εκκλησίας του Καρς και του Αρνταχάν (ρωσικών περιοχών ακόμα, εκείνη την περίοδο). Συγκεντρώθηκαν σημαντικές δωρεές για την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων από τη Μικρά Ασία στη Ρωσία όπου κατέφταναν συνεχώς.

Το τελικό πρωτόκολλο του 1ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Ελλήνων περιείχε το εξής κείμενο: «Επιβάλλεται να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την έγκαιρη σύγκληση ενός δεύτερου συνεδρίου».

Ωστόσο, ορισμένα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, στη συνέχεια, στη Ρωσία, δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Συνέδριο των Ελλήνων στο Ταγκανρόγκ το 1917.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής διασποράς στη Ρωσική Ομοσπονδία (πάνω από 90.000 άτομα).

Η οργάνωση συντονίζει τις δραστηριότητες των 59 ελληνικών Συλλόγων, συμμετέχει στο ελληνικό κίνημα των χωρών της ΚΑΚ και του παγκόσμιου ελληνισμού.

Ανάμεσα στους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση της ελληνικότητας, η διατήρηση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας, η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με άλλα έθνη και λαούς της Ρωσίας.

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και δημόσιος παράγοντας, μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

www.rusgreek.ru
http://www.armynow.net/rosia-rolos-ellinon-istoria/