11 Ιουνίου 2017

Ένας ναύαρχος γράφει για τους Τούρκους πολίτες που γυρνάμε με το ζόρι στην Τουρκία

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σύλληψη Τούρκων φυγάδων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και για βίαιη προώθησή τους ξανά στην Τουρκία από ομάδες κουκουλοφόρων Ελλήνων, ενδεχομένως στρατιωτικών είτε αστυνομικών. Και μάλιστα οι καταγγελίες είναι πλέον επώνυμες και οι Τούρκοι φυγάδες στους οποίους αναφέρονται είναι με ονοματεπώνυμο.


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Doğan, 10 Τούρκοι πολίτες πέρασαν με βάρκα στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και στη συνέχεια επεστράφησαν πίσω με την ίδια ακριβώς βάρκα από τις ελληνικές αρχές. Οι 10 συλληφθέντες είναι ο στρατιωτικός Halil Kumcu, ο ακαδημαϊκός Fatih İlkaya, οι εκπαιδευτικοί Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal, Mustafa Can (και η σύζυγός του Hatice Can) και 4 παιδιά. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν ήδη στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στη φερόμενη ως τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λίγες μέρες πριν, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε τις ελληνικές αρχές για ίδια ακριβώς ενέργεια βίαιης επιστροφής ομάδας Τούρκων φυγάδων που είχαν φθάσει στο Διδυμότειχο, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Murat Çapan ο οποίος ήταν καταζητούμενος από τις τουρκικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές σιωπούν και αφήνουν αναπάντητες τις καταγγελίες. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

1. Είναι αληθείς ή ψευδείς οι καταγγελίες των Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου;
2. Εάν είναι ψευδείς γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση να τα διαψεύσει με αποτέλεσμα των καθυστερήσεων να εξετάζονται πλέον οι καταγγελίες αυτές από το Συμβούλιο της Ευρώπης;
3. Εάν οι καταγγελίες είναι αληθείς ποιος έδωσε την εντολή αυτή; Ποία υπηρεσία την υλοποίησε; Ο στρατός ή η αστυνομία;
4. Ποιος διέταξε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή της αστυνομίας να δράσουν ως παρακρατικοί κατσαπλιάδες;

Οι καθυστερήσεις στις απαντήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες για ένα κράτος δικαίου το οποίο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μας εκθέτουν διεθνώς, αφού υπήρξε πριν λίγες ώρες ανακοίνωση από τον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe, Commissioner for Human Rights):
«I am very concerned about reported collective expulsions from Greece of asylum seeking Turkish nationals. Allegedly, Greek security forces have summarily returned to Turkey several people, including one journalist, in recent days, thus preventing them from seeking and enjoying asylum. I urge the Greek authorities to cease immediately the pushback operations and uphold their human rights obligation to ensure that all people reaching Greece can effectively seek and enjoy asylum…»

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, η οποία συνεργάζεται με το Ποτάμι

http://www.athensvoice.gr/politiki/enas-nayarhos-grafei-gia-toys-toyrkoys-polites-poy?platform=hootsuite