19 Ιουνίου 2017

«Βόμβα» από Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικά τα «κόλπα» Σκουρλέτη με τους συμβασιούχους

Ελεύθεροι να… διακοσμήσουν πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια μένουν από χθες έως και την ερχόμενη Πέμπτη αναρίθμητοι τόνοι σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να αντιδράσουν έτσι στο φιάσκο των κυβερνητικών χειρισμών που...

άφησαν έκθετους και απλήρωτους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το συγκεκριμένο «παιχνίδι με τα σκουπίδια» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016. Τότε πέρασε μονοκοντυλιά με τροπολογία στο νόμο 4429 (για το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας!) μια διάταξη η οποία όριζε ότι «παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» όλες οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα που είχαν λήξει «μέχρι και 90 μέρες πριν την έναρξη ισχύος του νόμου».

Η τροπολογία που είχε εμφανή στόχο να δείξει το δήθεν φιλολαϊκό και φιλεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης προκάλεσε εξαρχής ανησυχία τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και των δημάρχων που θα έπρεπε να πληρώσουν μισθούς βάσει συμβάσεων που παρατάθηκαν.

Κάποιοι δήμαρχοι άρχισαν να εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους και στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση βγήκε με διαβεβαιώσεις ότι όχι μόνον θα καλυφθούν τα όποια νομικά κενά, αλλά θα ξεκινήσει και διάλογος για «μονιμοποίηση των συμβασιούχων»! Απροσδιόριστος αριθμός συμβασιούχων (τοποθετείται μεταξύ 10.000 και 20.000 ατόμων) συνέχισε να εργάζεται στην καθαριότητα, επαφίοντας τις ελπίδες του στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Μέχρι που ήρθε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης, και απεφάνθη ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδρίασε στις 10/5/17 δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προκαλώντας αρχικά την αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Εσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες ο κ. Σκουρλέτης! Αποδεικνύεται ανίκανος να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του στο ζήτημα των συμβασιούχων», τιτλοφόρησε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, στην οποία επεσήμαινε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού «επιβεβαιώνει την ανευθυνότητα με την οποία κάποια στελέχη της κυβέρνησης χειρίστηκαν το ζήτημα αυτό». Η ΚΕΔΕ θυμίζει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης αλλά «και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης απειλούσαν με κυρώσεις τους δημάρχους που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν την αντισυνταγματική, όπως αποδείχθηκε, διάταξη του νόμου 4429. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν την τσίπα και το θάρρος να τους ζητήσουν συγγνώμη;», αναρωτιέται.

Αρκετές ώρες αργότερα, στο θέμα τοποθετήθηκε και το υπουργείο Εσωτερικών παραδεχόμενο αρχικά ότι «η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά μια αρνητική εξέλιξη».

Στη συνέχεια μιλά και πάλι για την «αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ», προσπαθώντας να ρίξει αλλού το μπαλάκι της ευθύνης, καθώς «σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά». Τι θα γίνει όμως με όσους δούλεψαν επί μήνες απλήρωτοι; «Η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης κάθε τυχόν απαραίτητης πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων», λέει η ανακοίνωση Σκουρλέτη.

«Τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης τελείωσαν», τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ η ομοσπονδία εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την οποία εξαγγέλλονται καταιγιστικές κινητοποιήσεις. Χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «καταπέλτη για την πολιτική της προσμονής και της αυταπάτης που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις-δεσμεύσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους που μάχονται για το μεροκάματο στον πιο δύσκολο τομέα εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στην υπηρεσία της καθαριότητας».

http://www.liberal.gr/arthro/146036/oikonomia/2017/isonbombasin-apo-elegktiko-sunedrio-antisuntagmatika-ta-isonkolpasin-skourleti-me-tous-sumbasiouchous.html