20 Ιουνίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ➤Ρέγκλινγκ: Υπουργοί αμφισβητούν τις ιδιωτικοποιήσεις και στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και μέσα στο 2017 αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.


Ως προϋπόθεση έθεσε ωστόσο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, επαίνεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη συνεργασία και «φωτογράφισε» υπουργούς που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα και αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι, παρότι δεν γνωρίζει τους ακριβείς μήνες, η Ελλάδα, «αργότερα εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία όπως έχει συμφωνηθεί. Κι αυτό γιατί οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος, το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ΕSM. Αν συμβεί αυτό τότε πιστεύω ότι είναι λογικό να στραφεί στις αγορές».

«Κάποιοι στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές»

Ο κ. Ρέγκλινγκ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στον Εκλείδη Τσακαλώτο και εξακόντισε βέλη σε συναδέλφους του στην κυβέρνηση. «Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό».

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία της 15 Ιουνίου στο Eurogroup το «αφεντικό» του ESM ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι το τέλος του προγράμματος. Όπως είπε και πρόεδρος του Eurogroup, έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα. Όμως αυτό ήταν το σημαντικό βήμα, το οποίο χρειάζονταν τώρα».

Κατά τα άλλα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ίδιος σε ό,τι αφορά στο ιδιότυπο καθεσρώς συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ διαχωρίζει την πολιτική του προσαρμόζοντάς τη σε αναπτυσσόμενες χώρες και πιο ώριμες οικονομίες» σημείωσε για τη συνταγή του ΔΝΤ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη δεκαετία του 1980.

Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε ότι αυτό το εργαλείο του ΔΝΤ, «να έχει μια συμφωνία επί της αρχής όταν αναμένει πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τους πιστωτές για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, είναι ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, σημείωσε ότι το πιο σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες «είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες κάνουν τη "ζωή" της ελληνικής οικονομίας δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη συνεχή αλληλεγγύη που δείχνει το Eurogroup για την Ελλάδα, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

Μιλώντας, τέλος, για το ενδεχόμενο ο ESM να λειτουργήσει χωρίς το ΔΝΤ, παρέπεμψε στο μέλλον χωρίς να δώσει ένα καθαρό σήμα για την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. «Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.


Αργύρης Παπαστάθης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ