12 Ιουνίου 2017

Πανικόβλητος Τσίπρας συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο-Eurogroup: Προς μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί εκτάκτως αύριο στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, με στόχο να ενημερώσει τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει στους υπουργούς της κυβέρνησης τους βασικούς στόχους της Αθήνας και θα αναλύσει τις πτυχές της ελληνικής πρότασης, καθώς και την πορεία των έως τώρα επαφών του από τη διαπραγμάτευση.

Eurogroup: Προς μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος -Τι αναφέρει η ατζέντα της συνεδρίασης

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την Πέμπτη, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα μετατεθούν για το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ατζέντα του Eurogroup. Σύμφωνα με αυτή, στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με στόχο την εξεύρεση μίας κοινής προσέγγισης από τα μέλη της ευρωζώνης και τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

«Αυτό θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέρα από το 2018) και τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να προκύψουν, αν είναι απαραίτητο, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος στα μέσα του 2018. Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016, περιγράφοντας τα μέτρα χρέους για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ακόμη, σημειώνεται στο ίδιο κείμενο, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την επικαιροποιημένη εκτίμηση των Θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. «Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μία ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους είναι σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και για να ''ξεκλειδώσουν'' περαιτέρω εκταμιεύσεις οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», σημειώνει ακόμη η ανακοίνωση.