09 Ιουνίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΛΑΜΜΕΝΗ! Βρετανικές εκλογές: Η Μέι χάνει την αυτοδυναμία δείχνει το exit poll

Δείτε τα τελικά αποτελέσματα εδώ: ΜΠΟ@ΡΔΕΛΟ η Βρετανία-Η Μέι έχασε την αυτοδυναμία και αναζητά συμμάχους για να σωθεί
Η ώρα της κρίσης έφτασε καθώς η Βρετανία αγωνιά για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης που διεξήχθη στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων σε Λονδίνο και Μάντσεστερ, ενώ έντονο είναι το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον ειδικά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με το κοινό EXIT POLL (της Ipsos Mori) που έκαναν τα κανάλια το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την Μέι η οποία...
χάνει την άνετη αυτοδυναμία που είχε, ενώ οι ψεκασμένοι του UKIP, του Καμμένου μένουν εκτός Βουλής:

Συντηριτικοί-Con: 314

Εργατικοί-Lab: 266

Εθνικιστικό κόμμα Σκωτίας-SNP: 34

Φιλελεύθεροι-LDem: 14




Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll ο σχηματισμός κυβέρνησης για την Τερέζα Μέι, φαίνεται πολύ δύσκολος καθώς προκειται για μια «αδύναμη» λαϊκή εντολή συγκριτικά με αυτή στην οποία στόχευαν οι Συντηρητικοί και με δεδομένο πως οι Φιλελεύθεροι δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση με την Μέι.

Μέσα στην επόμενη ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα απ’ το Σάντερλαντ και το Χάουτον, ενώ στις 03:00 π.μ. αναμένεται το αποτέλεσμα απ’ την πρώτη περιφέρεια-κλειδί, το Νούνιτον, που ίσως δείξει προς του που κλείνει η πλάστιγγα. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν επικρατήσει οι Τόρηδες.

  • Γύρω στις 04:30 πμ ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα διαπιστώσει αν παραμένει αφοσιωμένη σ’ αυτόν η περιφέρειά του το Ίσλινγκτον Νορθ, αλλά και αν θα κρατήσουν οι Εργατικοί την κρίσιμη έδρα του Ίνις Μον στην Ουαλία.
  • Στις 05:00 θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά αποτελέσματα.
  • Ενώ στις 06:30 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα δύο κρίσιμες για τους Εργατικούς περιφέρειες, εκείνες του του Σαουθάμπτον Τεστ, και του Λοντις Νορθ Γουέστ
Αμφίρροπα τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες

"Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα , μεταδίδει το BBC, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll σύμφωνα με τα οποία ότι οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, παραμένοντας το μεγαλύτερο κόμμα, με 314 έδρες.

"Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

"Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο", προσθέτει.

Εργατικοί: Η Μέι θα έπρεπε να παραιτηθεί γιατί ήθελε λευκή επιταγή

Η Θόρνμπερι, στέλεχος της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών, επέκρινε την Μέι για την υπεροψία της να ζητήσει εκλογές, περιμένοντας από τους πολίτες να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς

Η Έμιλι Θόρνμπερι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, κατηγορώντας την ότι διέπραξε ύβρη ζητώντας εκλογές για να πάρει λευκή επιταγή για το Brexit.

Η Θόρνμπερι επέκρινε την Μέι σε συνέντευξή της στο Sky News για την υπεροψία της να ζητήσει εκλογές, περιμένοντας από τους πολίτες να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς.

«Απλά σκεφτείτε την ύβρη της πρωθυπουργού πριν από επτά εβδομάδες   όταν ήταν 20 μονάδες μπροστά και ζητούσε λευκή επιταγή, ήθελε να κάνει ό,τι θέλει με τη χώρα όσον αφορά στο Brexit, την οικονομία, την Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Εμείς είπαμε «όχι» και το εννοούσαμε. Και ο ηγέτης μας με το μανιφέστο μας μπήκε μπροστά, δέχθηκε απίστευτες προσωπικές επιθέσεις και έδειξε ότι αν κάποιος είναι δυνατός και σταθερός είναι εκείνος. Η Μέι πρέπει να σκεφθεί τη θέση της, καθώς θα έχει αποτύχει παταγωδώς αν ευσταθεί το exit poll».

Όσον αφορά στο κόμμα των Εργατικών και το τι μπορεί να κάνει, είπε: «Θα δούμε τι θα ακολουθήσει, όμως αν το κόμμα μας κληθεί να στελεχώσει την επόμενη κυβέρνηση, θα το κάνουμε και θα το κάνουμε με ενωτικό τρόπο και ένα δημοφιλές μανιφέστο, καθώς και με ένα ηγέτη, ο οποίος είναι ισχυρός».

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: «Ούτε σύμφωνα, ούτε συμφωνίες, ούτε συνασπισμός»

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που προβλέπει ότι οι Τόρις της Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας είναι πρόθυμο να στηρίξει τους Τόρις

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απουσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κόμμα συγκεντρώνει 6 έδρες, με βάση τα αποτελέσματα του exit poll.