12 Ιουνίου 2017

Observer: Ο Γιούνκερ έπεισε την Μέι να πάει σε εκλογές!

Τον Μπόρις Τζόνσον προκρίνουν για αντικαταστάτη της στελέχη των Συντηρητικών - Αύριο η κρίσιμη συνάντηση με την επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού DUP


Τον... λάκκο της Τερέζα Μέι σκάβουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Συντηρητικών της Βρετανίας μετά την πύρρειο νίκη του κόμματος στις εκλογές, ενώ οι στενοί της σύμβουλοι την προειδοποιούν πως αν δεν προχωρήσει σε αλλαγές στην οικονομική της ατζέντα, δεν θα μείνει για πολύ στην πρωθυπουργία.

Κι ενώ η Μέι επιδιώκει μια συμφωνία με το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP για να παραμείνει στην εξουσία αφού έπαιξε και έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, πηγή της Ε.Ε δηλώνει στην εφημερίδα "Observer" ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αυτός που την προέτρεψε να προκηρύξει εκλογές. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την συμβούλεψε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να είναι ισχυρή στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το Brexit.

«Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, στο περιθώριο των συνόδων κορυφής, ο Γιούνκερ είχε δηλώσει στη Μέι επανειλημμένως ότι ο ίδιος πίστευε πως έπρεπε να το κάνει», αναφέρει ο "Observer" επικαλούμενος την πηγή της Ε.Ε που δεν κατονομάζεται.

«Πρωθυπουργός ναι, ηγέτης όχι» γράφουν πολλές βρετανικές εφημερίδες σχολιάζοντας την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η 13η πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας με τους βαρόνους του κόμματος να της γυρνούν την πλάτη και τους επίδοξους διαδόχους της να καραδοκούν.

Με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να εκφράζει δημοσίως τη στήριξή του στην πρωθυπουργό της χώρας δηλώνοντας πως εκείνη μπορεί καλύτερα να φέρει σε πέρας την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" αποκαλύπτει ότι ο ίδιος δέχεται πιέσεις από πέντε υπουργούς της να την εκτοπίσει.

Στενός συνεργάτης του Τζόνσον δήλωσε: «Χρειαζόμαστε τον Μπόρις. Χρειαζόμαστε ένα Brexiteer- υποστηρικτή του Brexit. Χρειαζόμαστε κάποιον που μπορεί να μιλήσει και να αντιμετωπίσει ανθρώπους όπως ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Χρειαζόμαστε κάποιον που μπορεί να κάνει τη Βρετανία να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της».

Την ώρα που στο Συντηρητικό Κόμμα έχουν βγει τα «μαχαίρια», η Μέι περιμένει πως και πως την αυριανή συνάντηση που θα έχει στο Λονδίνο με την ηγέτιδα του κόμματος DUP Άρλεν Φόστερ. Οι δύο κυρίες αναμένεται να βάλουν τις τελευταίες πινελιές για να επικυρώσουν τη συμφωνία τους.  

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ