14 Ιουνίου 2017

ΡΕ ΠΑΡΤΕ ΠΟΥΛΟ ΛΕΜΕ! Politico: Μπορεί να ανατραπεί το Brexit; -Τι θα γίνει αν οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη

Το πολιτικό χάος που ξέσπασε στη Βρετανία, έπειτα από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, έκανε κάποιους να σκεφτούν την πιθανότητα να αλλάξει γνώμη η χώρα για το Brexit, επιθυμώντας τελικά την παραμονή της στην ΕΕ.


Τα τελευταία 24ωρα, Ευρωπαίοι επεσήμαναν σε δηλώσεις τους ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για τη Βρετανία, αν το επιθυμεί η χώρα. Την αρχή έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει να εμμείνει στο Brexit. Αν θελήσουν όμως να αλλάξουν την απόφασή τους, σαφώς θα βρουν τις πόρτες ανοιχτές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Bloomberg.

Οταν ρωτήθηκε για τα λεγόμενα του Σόιμπλε, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε την Τρίτη, έχοντας δίπλα του την Τερέζα Μέι: «Προφανώς η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή. Οσο δεν έχει ολοκληρωθεί η απόφαση για τη διευθέτηση της εξόδου, είναι πιθανό να αλλάξει αυτό». Βέβαια, η Μέι αμέσως μετά είπε ότι αναμένει πως οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Μία πιο ισορροπημένη εκτίμηση μεταξύ των Ευρωπαίων, γράφει το Politico, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή στο θέμα του Brexit, εκτός αν υπάρξει τεράστια αλλαγή στη βρετανική κοινή γνώμη, όπως για παράδειγμα με ένα νέο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι με διαφορά υπέρ της παραμονής. Ακόμη όμως και σε αυτό το θεωρητικό σενάριο, τα επόμενα βήματα δεν είναι ξεκάθαρα.

Κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει επιστροφή σε μία κατάσταση στην οποία η Βρετανία θα είναι ένα ενοχλητικό δυσαρεστημένο μέλος. Νομικά, η χώρα μπορεί να χρειαστεί την ομόφωνη έγκριση των άλλων 27 για να ανακληθεί η ενεργοποίηση του Αρθρου 50 από την Μέι. Σε διαφορετική περίπτωση, η οποία «επαναστατική» κυβέρνηση της ΕΕ θα μπορούσε να βασανίσει τις Βρυξέλλες, καταθέτοντας επίσημα αίτημα για να αποσυρθεί από την Ενωση, το οποίο θα ανακαλέσει όμως στην πορεία, συνεχίζει το Politico.

Αν και πολλοί ηγέτες της ΕΕ αναμφίβολα θα προτιμούσαν την παραμονή της Βρετανίας, κάποιες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να επιβληθεί ένα «τίμημα επανεισόδου», δηλαδή παραχωρήσεις από πλευράς του Λονδίνου με αντάλλαγμα την ακύρωση του Brexit.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr