19 Ιουλίου 2017

Ο Πολάκης πανηγυρίζει γιατί χρειάστηκε 1,5 χρονο για να... θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο Θήρας

Αποσιωπά ταυτόχρονα το μείζον ζήτημα των επισφαλών εφημεριών του νοσοκομείου που είχαν θέσει και στον εισαγγελέα με αναφορά τους οι γιατροί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο

Με μια…ιστορική αναδρομή του νοσοκομείου Σαντορίνης «τιμά» την πρώτη επέτειο της λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης.


Με μια αναδρομή που αντί να εστιάζει στη (δυσ)λειτουργία του νοσοκομείου και τις ενδεχόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και εφέτος, επικεντρώνεται στις βλαπτικές, όπως τις χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πολιτικές των προκατόχων του στην Αριστοτέλους σε αντιδιαστολή με τη δική του… σωτήρια παρέμβαση. Αιχμές αφήνει και για την πολιτική της δημοτικής αρχής του νησιού αναφορικά με την στήριξη του νοσοκομείου, βλέποντας «σκοπιμότητες που δεν την αφήνουν να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων».

Ο κ. Πολάκης κρίνει απαραίτητη την ιστορική αναδρομή «ώστε να ενημερωθούν και οι πολίτες της χώρας για τα 40 κύματα από τα οποία πέρασε το Γ.Ν. Θήρας, μέχρι να λειτουργήσει ως Δημόσιο Νοσοκομείο, υπό τη Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας». Αναφέρεται στις ενέργειες των προηγούμενων υπουργών Υγείας που προκειμένου να παραμένει το νεόδμητο νοσοκομείο κλειστό – παραδόθηκε το 2013- προωθούσαν τη λειτουργία του σε σύμπραξη με ιδιώτες όπως και την παραχώρησή του σε ιδιώτες, και στη συνέχεια στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: «Για καλή τύχη του Γ.Ν. Θήρας και των Σαντορινιών, το Γενάρη του 2015 η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές και οι αποφάσεις της για ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία σε 1,5 μόλις χρόνο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο, ως μία Δημόσια Δευτεροβάθμια Δομή Υγείας, προς όφελος του τοπικού και του τουριστικού πληθυσμού» υποστηρίζει ο κ. Πολάκης.

Νοσοκομείο σε εφημερία χωρίς γιατρούς

Ο κ. Πολάκης επίσης ανακοινώνει στον ίδιο πανηγυρικό τόνο την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο όπως και λαπαρασκοπικού πύργου. Αποσιωπά όμως το μείζον ζήτημα των επισφαλών εφημεριών του νοσοκομείου που είχαν θέσει και στον εισαγγελέα με αναφορά τους οι γιατροί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.

Τέσσερις μήνες μετά η εφημερία της Παθολογικής, της Καρδιολογικής και της Παιδιατρικής κλινικής -με έναν γιατρό σε καθεμιά-  παραμένει στα χαρτιά και σε κάθε περίπτωση εγκυμονεί κινδύνους και για τους ασθενείς και για τους επαγγελματίες υγείας.

Με το δημόσιο νοσοκομείο να (πρέπει να) αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του νησιού και τα 1,3 εκατ. τουρίστες που επισκέπτονται σε ετήσια βάση τη Σαντορίνη, ο αριθμός των 20 διακομιδών τον μήνα που πραγματοποιούνται  όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μαρτυρά την απόσταση που υπάρχει σε όσα…ονειρεύεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε όσα μπορούν πραγματικά να γίνουν από πλευράς παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης και νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Αντί των 20 διακομιδών που γίνονται μηνιαίως –κατά την ΠΟΕΔΗΝ- ο κ. Πολάκης επιλέγει να παραθέσει τα στατιστικά στοιχεία που κατά τον ίδιο αποδεικνύουν περίτρανα τη μεγάλη προσφορά του νοσοκομείου πχ εισαγωγές, επισκέψεις, μικροεπεμβάσεις κα. Ενδεικτικά αναφέρονται 23.705 Επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 828 Εισαγωγές, 589 Εισαγωγές στη Βραχεία Νοσηλεία, 22 Εισαγωγές στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, 2.662 Επεμβάσεις στο Σηπτικό Χειρουργείο, 162 Επεμβάσεις στο Άσηπτο Χειρουργείο, 31 Τοκετοί.

Η προσφορά όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου Σαντορίνης δεν αμφισβητείται από κανέναν ούτε και η πολύτιμη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όσους, κατοίκους ή τουρίστες, το επισκέφτηκαν. Η παράθεση των αριθμών  έχει αξία για τους ειδικούς που μελετούν τέτοιους είδους στοιχεία για την πολιτική υγείας, τη χρηματοδότηση, τις ανάγκες που καλύπτονται κα. Όπως αξία θα έπρεπε να έχουν και για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι επισημάνσεις των εργαζομένων για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα: σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στην Παθολογική κλινική υπάρχει ένας διευθυντής παθολόγος και ένας γενικός γιατρός, στην Παιδιατρική υπάρχει ένας παιδίατρος, στην Καρδιολογική υπάρχει ένας καρδιολόγος, στη Χειρουργική υπάρχει ένας χειρουργός με πρόσληψη από την ΑΕΜΥ και ένας επικουρικός χειρουργός. Δεν υπάρχει Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, οφθαλμίατρος, δερματολόγος, αιμοδοσία.