04 Ιουλίου 2017

ΜΗ ΓΕΛΑΤΕ ΡΕ! Η ΕΡΤ έχει 23 νεκρούς....

Διαβάστε τι λέει η προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ:

Χθες, Δευτέρα, 4 χρόνια μετά το "μαύρο" με μία σεμνή τελετή [ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙΑ!] και ένα τρισάγιο τιμήθηκε η μνήμη των 23 ανθρώπων (εργαζομένων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων) που... στη διάρκεια της διετίας 2013 – 2015 έφυγαν από τη ζωή, από αιτίες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το κλείσιμό της. Μετά το τρισάγιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της Ελλάδας, ο κύριος Κυριάκος Ρόκος. Tίτλος του μνημείου είναι «Μνήμες & Χρέος» και στόχος του Ηπειρώτη καλλιτέχνη –όπως συμβαίνει με όλα τα έργα του- είναι να προβληματίσει, αλλά και να κρατήσει τη μνήμη των Ελλήνων ζωντανή.



Ο Κυριάκος Ρόκος, μίλησε αποκλειστικά στο star.gr, για το μνημείο, αποκαλύπτοντας πόσο πολύ τον είχε επηρεάσει το "μαύρο" στην ΕΡΤ.

«Στην ζωή μας υπάρχουν γεγονότα που μας σημαδεύουν και που τα κουβαλάμε μέσα μας. Ένα από αυτά ήταν και η εικόνα της αντίδρασης των πολιτών στο "μαύρο" της τηλεόρασης. Ο καθένας μας αντιστέκεται με τον τρόπο του»,είπε χαρακτηριστικά.

Με τον τρόπο που μόνο ο σπουδαίος γλύπτης ξέρει να σμιλεύει το μάρμαρο με το καλέμι και το σφυρί, βλέποντας εκ πρώτης το έργο, έχει κανείς την εντύπωση ότι κάποιος προσπαθεί να ανοίξει μια... πόρτα, ένα παράθυρο για να μπει φως. Ωστόσο, ένας καλλιτέχνης ποτέ δεν περιγράφει λεπτομερώς το έργο του, αυτό το αφήνει στην «κρίση» του κοινού, ώστε ο καθένας από εμάς να το δει από την δική του οπτική γωνία.



Το μνημείο με τον τίτλο «Μνήμες & Χρέος»

«Το έργο δεν έγινε, ύστερα από παραγγελία. Είναι συνέχεια της πρώτης μου αντίδρασης, που ολοκληρώθηκε, όταν η ΠΟΣΠΕΡΤ με παρακάλεσε, αν θέλω, να προσφέρω αφιλοκερδώς, κάτι που να συμβολίζει εκείνες τις νύχτες. Δέχτηκα, γιατί ήμουν κι εγώ εκεί», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα «πως αισθάνθηκε όταν ολοκλήρωσε το έργο του;», ο κύριος Ρόκος απάντησε «νιώθω μια βαθιά ευγνωμοσύνη στην τύχη, να θυμίζω με το έργο μου ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε. "Μνήμη και Χρέος"».

Ο καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να λείπει από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. «Αισθάνθηκα, όπως ένας πατέρας όταν τιμούν το παιδί του», είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κόσμου που βρέθηκε την Δευτέρα στο ραδιομέγαρο.

Όταν του ζητήσαμε να δώσει ένα... χρώμα στην Ελλάδα του σήμερα, ο κύριος Ρόκος με την ευαισθησία και τον ρομαντικό που διακατέχει όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες, είπε «μ’ αρέσει το χρώμα της καρδιάς, σε συνδυασμό με το χρώμα της ψυχής».



Κλείνοντας τον μικρό διάλογο μας για τις μνήμες που θέλει να κρατήσει ζωντανές, μιλώντας για τους Έλληνες που ξεχνούν εύκολα ειδικά όταν πηγαίνουν στην κάλπη, τον ρωτήσαμε «αν μπορεί τελικά η τέχνη να αλλάξει αυτό τη νοοτροπία του λαού;».

«Η Τέχνη δεν αλλάζει νοοτροπίες. Τα πάντα εξαρτώνται από τον καλό σπορέα. Η Τέχνη είναι ο καθρέφτης της πνευματικής καλλιέργειάς μας και όχι ο καταμετρητής γνώσεων. Ο σοφός γέροντας έλεγε “Σχηματιζόμαστε και Διαμορφωνόμαστε από αυτό που αγαπάμε”», κατέληξε ο καλλιτέχνης .



Κάτω δεξιά ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης με τον καλλιτέχνη



Κυριάκος Ρόκος

Ο Κυριάκος Ρόκος γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Μάιο του 1945 και κατάγεται από το Μέτσοβο. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη συνέχεια πήγε για τέσσερα χρόνια στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε μια καλλιτεχνική οικογένεια, ενώ το βιογραφικό του είναι γεμάτο βραβεία, διακρίσεις και μετάλλια. Σύζυγος του είναι η χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελλάκου και παιδιά του, οι Στέφανος (σύγχρονος εικαστικός) και Δημήτρης Ρόκος. Η καλλιτεχνική δράση της οικογένειας του Κυριάκου Ρόκου, γίνεται ευρέως γνωστή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, στην Ευρώπη.

Της Άννας Σταματιάδου
star.gr