09 Ιουλίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Τουρνουά ρακέτας στην Ανάβυσσο! Παγκόσμιοι Πρωταθλητές 2 Έλληνες

Το «τσάκα τσούκα» απο τις ρακέτες των παικτών ασταμάτητο. Τα κίτρινα μπαλάκια ταξιδεύουν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Καλογυμνασμένα κορμιά δίνουν μάχη στον καυτό ήλιο. Στην Ανάβυσσο, στην παραλία «Μαύρο Λιθάρι» διεξάγεται ο προκριματικός γύρος του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Ρακέτας.


Ένα χόμπι που έχει αναρίθμητους φίλους στη χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί στη νέο εθνικό σπορ.

Αφορμή η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Σανταντέρ της Ισπανίας.

Η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τον Βασίλη Αποστολάκη και τον Μήνα Μαραγκό ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου πάνω από τους Βραζιλιάνους και τους Ισπανούς.



Το iefimerida μίλησε με τον πρωταθλητή Βασίλη Αποστολάκη που μας έβαλε στον κόσμο της ρακέτας.

«Ξεκίνησα από οκτώ ετών παίζοντας τένις. Έφτασα να είμαι όγδοος σε όλη την Ελλάδα αλλά λόγω της απόστασης και του κόστους σταμάτησα. Τότε πήρα την απόφαση και κατέβηκα στη παραλία και άρχισα να  παίζω ρακέτες».

«Το γεγονός ότι έμενα κοντά σε παραλία και κατέβαινα συχνά με έκανε να ασχοληθώ με τη ρακέτα. Από εκεί που σκάει το κύμα λοιπόν έκανα τα πρώτα μου βήματα..το επίπεδο ολοένα και ανέβαινε με τον καιρό τόσο σε επίπεδο αθλητών όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και έτσι ξεκίνησε και η ρακέτα να γίνεται άθλημα. Είναι ένα άθλημα συναγωνιστικό, γεγονός  πολύ σημαντικό. Απαιτεί πνεύμα συνεργασίας και ταυτόχρονα εξαιρετική φυσική κατάσταση».

«Πέρυσι για πρώτη φορά έλαβα μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Σάταντερ της Ισπανίας όπου είχα την τύχη να στεφθώ πρωταθλητής, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για έμενα. Ελαβαν μέρος 31 χωρες παγκοσμίως και δεδομένου ότι παίζαμε με διαφορετικούς κανόνες και διαφορετικό στυλ ρακέτας από αυτό που γνωρίζαμε καταφέραμε επάξια με μόνο ένα μήνα προπόνησης να κερδίσουμε την πρώτη θέση.Η εθνική συμμετείχε μόνο με δυο δυάδες σε αντίθεση με φέτος όπου θα συμμετέχουν περίπου 15 αθλητές στο παγκόσμιο τις Βαρκελώνης».

Το σύστημα καταγραφής, ελληνική πατέντα

Σιγά-σιγά όλο και περισσότερος κόσμος ασχολήθηκε και πριν  από 15 χρόνια ο Λάκης Ζώης δημιούργησε το Βαλεντίνο Ράκετ και κατάφερε να βρει ένα σύστημα καταγραφής της ξυλορακέτας.

Με ένα σύστημα ραντάρ μετράται η ταχύτητα της μπάλας και ανάλογα παίρνεις πόντους. Για παράδειγμα 70km δίνουν 70  πόντους τα 100km αντιστοιχούν σε 100 με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα σύνολα κάθε ομάδας.

Να σημειωθεί πως αυτή η ελληνική πατέντα υιοθετήθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δίνει τα φώτα σε χώρες όπως η Βραζιλία με δυο ανάλογες ομοσπονδίες και εκατομμύρια μέλη.

Μας τόνισε πως είναι ένα άθλημα χωρίς ηλικίακους περιορισμούς ,από παιδιά μέχρι βετεράνοι του είδους μπορεί να συμμετέχουν αρκεί να είναι μέλη κάποιου από τους 12 συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια.

Οι επόμενοι αγώνες

Στις 21-23 Σεπτέμβρη θα γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Χανιά, ενώ το παγκόσμιο φιλοξενείται στη Βαρκελώνη από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Το επίπεδο ανεβαίνει με πάνω από 31 χώρες να λαμβάνουν μέρος και η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το τίτλο της.

Ο Βασίλης Αποστολάκης θεωρεί πως οι ρακέτες ταιριάζουν απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία μας και μάλιστα αποκάλυψε πως μόνο με ένα μήνα προπόνησης κατάφερε το επίτευγμα της κορυφής.

Όνειρο του είναι να μυήσει παιδιά σε αυτό το άθλημα για να τον διαδεχτούν. Μετά στο χρόνο θα δημιουργηθεί και η αντίστοιχη ελληνική ομοσπονδία σύμφωνα με επαφές που είχαν οι «ρακετάδες» με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.                                                            

Ο εμπνευστής του valendouto racket ξεκίνησε την δεκαετία του 80 με τένις αλλά η αγάπη του για την ρακέτα τον έκανε να δημιουργήσει ένα λογισμικό που καταγράφει την ταχύτητα της ξυλο-ρακέτας. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι ασχολήθηκαν με το άθλημα που αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να έχει επαγγελματική δομή και να διακρίνεται παγκοσμίως. Μας τόνισε ότι δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από αυτό. Υπάρχουν σπόνσορες που καλύπτουν τα έξοδα και υπογράμμισε ότι είναι πολύ προσιτό σε κάθε Έλληνα. Το όνειρο του είναι να καταφέρει να το μετατρέψει σε ένα εθνικό σπορ.