05 Ιουλίου 2017

Α. Πανούτσος: Το χιούμορ της εποχής του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αντώνη Πανούτσου

Στον ελληνικό κινηματογράφο του ’60 η ταινία που λεγόταν «Δεν γνώρισα μητέρα» σε τρεις μήνες λεγόταν «Δεν γνώρισα πατέρα» και σε έξι «Δεν γνώρισα νονό». Αφού η υπόθεση ήταν πάντα ίδια. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δικαιοσύνη. Από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει και ξαναγυρίζει το «Θα με δικάσει η κοινωνία». Με το ρόλο της δικαιοσύνης να αμφισβητείται. Ειδικά στην πρόσφατη hardcore έκδοσή του με τον Παύλο Πολάκη.


Στην παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρωταγωνιστές είναι τόσο τυποποιημένοι όσοι οι φιγούρες του καραγκιόζη. Ο Παύλος Πολάκης έχει εφεύρει έναν καινούργιο. Του ορεσίβιου κρητικού που μιλάει με μαντινάδες και κάτω από το άγριο βλέμμα και το προτεταμένο πιστόλι του, σκύβουν τα κεφάλια οι αστοί. Τώρα αν υπήρξαν και ασέβειες, όπως όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης στην αντιευρωπαϊκή μαντινάδα του Πολάκη «Το ΟΧΙ θέλει Έλληνες, το ΝΑΙ θέλει προδότες. Καιρός να ξεχωρίσουμε τα αγρίμια από τις κότες» προσέθεσε «Είσαι πολλά βαρύς και κότα», είναι λεπτομέρειες. Από αυτές που ένας καλλιτέχνης που θέλει να κάνει καριέρα οφείλει να ξεπεράσει. Ο Πολάκης το ξεπέρασε και συνέχισε τις επιθέσεις σε δύο χώρους. Στις προκλήσεις κατά των ευρωπαϊστών και στις επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης.

Στο πρώτο πεδίο το τελευταίο του κατόρθωμα ήταν η ανάρτηση της παραλλαγής της διαστημικής σοβιετική αφίσας. Με τον Νίκο Παππά και τον Πάνο Καμμένο να κάνουν τους αστροναύτες και λεζάντα «Η Ελλάδα κατακτά το διάστημα». Τώρα ότι ο δορυφόρος ήταν αραβικός και ότι ο Πάνος Καμμένος δεν είναι ακριβώς η επιτομή του κνίτη, για τον Πολάκη ήταν λεπτομέρειες. Το θέμα ήταν να προσπαθήσει να κάνει τους ευρωπαϊστές να τσιμπήσουν γράφοντας «Όχι κολομβια ,ΣΟΒΙΕΤΙΑ θα σας κάνουμε φιλελεδες και συνοδοιπόροι του Κυριακου !!!!». Κάτι που για την Ελένη Αυλωνίτου ήταν χιούμορ. Όπως προφανώς θα έβρισκε αν κάποιος από τη δεξιά είχε γράψει «Θα σας κάνουμε Αργεντινή του Βιντέλα κομούνια».

Στο δεύτερο πεδίο το «κατόρθωμα» του Πολάκη ήταν πρόσφατες επιθέσεις κατά του ΣτΕ. Μηνύματα όπως το χθεσινό «ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον έλεγχο αν υπερβαίνει την πενταετία . ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ,ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ,ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!!!!!!»  στο fb παρά τις προσπάθειες να δικαιολογηθούν δεν έχουν σχέση με κρίσεις σε αποφάσεις της δικαιοσύνης. Έχουν σχέση με κρίσεις για τους ίδιους τους δικαστές, αφού το κουκουλώνω δείχνει πρόθεση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Και προφανώς κανείς δεν περιμένει από τον Σταύρο Κοντονή να επέμβει για να υπερασπίσει το κύρος της δικαιοσύνης. Ο Κοντονής ζει το όνειρό του, που σε σχέση με τη νομική καριέρα σε ποδοσφαιρική αντιστοιχία αναλογεί με αναπληρωματικό του Αχαρναϊκού να μπαίνει σαν αρχηγός της Βραζιλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ούτε προφανώς κανείς περιμένει από τον Τσίπρα να επέμβει. Εκτός ότι τον βολεύει, ο Τσίπρας μοιάζει να φοβάται τον Πολάκη περισσότερο από τους αστούς.

Η μόνη αντίσταση που μπορεί να περιμένει κανείς είναι από τους δικαστές. Ειδικά του ΣτΕ, με τους εκβιασμούς την εποχή των τηλεοπτικών αδειών και σήμερα με τις επιθέσεις για την απόφαση για τις παρατάσεις να έχουν επιδείξει αντοχές που θα τιμούσαν τη σύνθεση της προεδρίας Στασινόπουλου που αντιστάθηκε στην δικτατορία του ’67. Και από την αντιπολίτευση μπορεί να περιμένει κανείς να επαγρυπνεί. Αφού τα «θα σας κάνουμε Σοβιετία» δεν είναι χιούμορ αλλά ευθεία απειλή. Η οποία όταν έρχεται από τον συγκεκριμένο υπουργό του συγκεκριμένου κόμματος δεν θα τον σταματήσει ο σεβασμός στην δημοκρατία αλλά παρά μόνο ο φόβος για τις επιπτώσεις.

http://www.liberal.gr/arthro/150250/apopsi/a-panoutsos/to-chioumor-tis-epochis-tou-syriza.html