12 Ιουλίου 2017

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην «πολιτική» συμβίωση Τσίπρα - Καμμένου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ο όρος «συμβίωση», στο λεξικό σημαίνει «ειρηνική συνύπαρξη» ή στην περίπτωση των διαπροσωπικών σχέσεων «το να ζουν μαζί ένας άντρας και μια γυναίκα, χωρίς γάμο».


Στην πολιτική μας σκηνή, ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα για να περιγράψει την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Την συγκυβέρνηση που στηρίζεται σε δύο ετερόκλητες κοινοβουλευτικές ομάδες δύο πολιτικών σχηματισμών που έχουν διαφορετικές αφετηρίες.

Για τους υποστηρικτές της πολιτικής αυτής επιλογής, η κυβέρνηση αποτελεί προϊόν συμφωνίας με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μια συμφωνία που υπό κανονικές συνθήκες δε θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει.

Για όσους πάλι βρίσκονται απέναντι στους κ. κ. Τσίπρα και Καμμένο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία έμπρακτη απόδειξη της έκφρασης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», με μοναδικό στόχο των κυβερνητικών εταίρων, την παραμονή στην εξουσία.
Όπως όλες όμως οι «συμβιώσεις» στην πραγματική ζωή έτσι και η πολιτική «συμβίωση» Τσίπρα - Καμμένου κάποια στιγμή, στην πορεία του χρόνου, δοκιμάζεται από την σκληρή καθημερινότητα και από τα «καβγαδάκια», πάνω στην άσκηση εξουσίας. Οι εντάσεις αυτές άλλοτε είναι ασήμαντες, ενίοτε όμως μπορούν να ανεβάζουν την πίεση, σε αυτούς που συμβιώνουν.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, ακόμα και ο πιο αντικειμενικός παρατηρητής παρακολουθεί μία σειρά από «τζαρτζαρίσματα» των κυβερνητικών εταίρων σε διάφορα πεδία, τα οποία κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το βάθος τους.
Μπορεί όντως να γίνονται απλώς για να γίνονται ή μπορεί και να αποτελούν τις πρόδρομες δονήσεις, ενός μεγάλου σεισμού.

Τελευταίο παράδειγμα η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων πως θέση του κόμματός του είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών στο συμβούλιο του 1992, δηλαδή ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η τοποθέτηση Καμμένου προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση άλλαξε επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και πως πλέον έως σήμερα η εθνική θέση είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Ο κ. Μητσοτακης υποστήριξε πως υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής και πρόβλημα δεδηλωμένης, καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται με διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών για ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Ο Καμμένος απαντώντας τόνισε πως για πρώτη φορά ακούει ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι νόμος.
« Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης. Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Η επιβεβαίωση της απόστασης του κ. Καμμένου από την επίσημη κυβερνητική γραμμή ήρθε δια στόματος Νίκου Κοτζιά: «Για την ονομασία των Σκοπίων υπάρχει μια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών από το 2007 και έχω αποφασίσει να μην την πειράξω γιατί θα θεωρούταν ότι έχουμε διαφορετική πολιτική γραμμή».

Η απόσταση του Πάνου Καμμένου από την κυβερνητική γραμμή στο σκοπιανό ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά τοποθετήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες και εκείνοι με την σειρά τους, με κομψό τρόπο έπαιρναν διακριτικά αποστάσεις από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Μετά τον Νίκο Φίλη, τον Δημήτρη Μάρδα και τον Παναγιώτη Ρήγα ήρθε η σειρά του Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά συμφώνησε με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει να κληθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα και να δώσει όλα τα στοιχεία που τον αφορούν.

Στην λίστα με τα ενδοκυβερνητικά «τζαρτζαρισματα» προστίθεται και η επιλογή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είτε να δηλώσουν παρών είτε να απέχουν από τη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Δημήτρη Καμμένου ως αντιπροέδρου του κοινοβουλίου.
«Παρών» είχαν ψηφίσει οι Νίκος Φίλης, Ευαγγελία Καρακώστα, Μάκης Μπαλαούρας, Μάριος Κατσής και Γιώργος Ψυχογιός.
Οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζαν ήταν οι κ.κ. Σεβαστάκης, Μπαλτάς, Βάκη, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μηταφίδης, Κυρίτσης, Καραγιαννίδης, Σταματάκη, Καββαδία, Πάλλης, Ριζούλης.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Άμυνας τείνει να εξελιχθεί σε «πολλαπλό» πρόβλημα για την κυβέρνηση. Από την μία η διαφοροποίηση του στο ζήτημα των Σκοπίων και από την άλλη το θέμα των επικοινωνιών του με τον ισοβίτη, τον καθιστούν «προβληματικό» παράγοντα στην κυβερνητική λειτουργία, όπως σημειώνουν πηγές της ΝΔ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο θέμα αυτό θα απασχολήσει και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πολιτική επιτροπή του κόμματος, αποτυπώνοντας τη βαρύτητα που αποδίδει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λένε ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Αν αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της συγκυβέρνησης, τότε φαντάζει βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι στην πολιτική η «ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία» γιαυτό και η συνεργασία Τσίπρα - Καμμένου πιθανότατα θα πάει μέχρι τέλους, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν ότι δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει.

http://www.liberal.gr/arthro/151985/apopsi/arthra/kubernisi-anaptuxi-me-isonsobietikousin-tupou-sunedria.html