14 Ιουλίου 2017

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΝΟΜΠΑΛΕΣ ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ; Ο ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ; Τις προτεραιότητες της ΝΔ για το περιβάλλον ανέπτυξε ο Μητσοτάκης

[Πάντως εμένα το μόνο μήνυμα που μου περνάνε τα παγκάκια κι οι μπάλες σανού είναι: Η ΝΔ προβάλει την εικόνα γιατί το περιεχόμενο είναι κενό]

Οικονομία χαμηλού άνθρακα, περιβαλλοντικά φιλικός χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση απορριμμάτων &προστασία δασών οι βασικές προτεραιότητες για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με πολίτες και στελέχη οργανώσεων με θέμα το περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιλεγεί «μια σειρά από διαδραστικές συζητήσεις για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες με ανθρώπους, φορείς, οργανώσεις και ειδικούς που πιστεύουμε ότι έχουν να προσφέρει κάτι στη δημόσια συζήτηση που θέλουμε να αναπτύξουμε».

«Πάντα -είπε ο κ. Μητσοτάκης- θεωρούσα ότι το περιβάλλον είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εκμεταλλεύεται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως Ελλάδα σε τομείς όπως η βιοποικιλότητα και όχι μόνο. Η Ελλάδα είναι ένας μαγικός τόπος, ένας πανέμορφος τόπος. Σχεδόν όλα τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, απορρέουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από την ομορφιά και τον περιβαλλοντικό πλούτο της Ελλάδας».



Τόνισε τη σημασία της οικονομίας χαμηλού άνθρακα, της ανάπτυξης του χωροταξικού σχεδιασμού με προστασία του περιβάλλοντος, του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και της προστασίας των δασών. Ξεκαθάρισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελούν προβλήματα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών καθώς έχουν ήδη λυθεί. «Η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες για αυτά τα ζητήματα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντοτε με πολύ θετικό βλέμμα» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για το ζήτημα του λιγνίτη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ο πρωθυπουργός πήγε στην Κοζάνη και δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Η ταμπακιέρα αφορά το μέλλον της ΔΕΗ και τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία - λυπάμαι που το λέω - δυστυχώς δεν υφίσταται».

«Θέλουμε να πετύχουμε μια σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Αυτή είναι επιβεβλημένη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Απόλυτη πρώτη προτεραιότητα μιας καινούργιας κυβέρνησης είναι η χάραξη από μια ομάδα ειδικών μιας μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα θέτει συγκεκριμένους στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η απεξάρτηση από το λιγνίτη συνδέεται σε ένα βαθμό και με την ίδια την τύχη της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση. Συνδέεται με το γεγονός ότι έχει ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Χάνει μερίδιο αγοράς και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να απαλλαγεί και από ένα παραγωγικό δυναμικό βάση μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας».



Χαρακτήρισε ζητούμενο τον τρόπο που θα δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει αυτές οι μονάδες να αναβαθμιστούν για να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια είναι απόλυτη προτεραιότητα» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα χρήματα από το καινούργιο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" δεν επαρκούν για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. Πρέπει να εντοπίσουμε και άλλους πόρους. Άλλες χώρες το έχουν κάνει. Για παράδειγμα, η Γαλλία συγκέντρωσε πόρους από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ και προχώρησε σε μια τολμηρή πρωτοβουλία στην αναβάθμιση του κτιριακού της δυναμικού. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα πρέπει να δοθούν και φορολογικά κίνητρα».



Μιλώντας για το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το κόστος πρόληψης είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους κατάσβεσης και αποκατάστασης. Επισήμανε, δε, ότι δεν έχουμε ως τώρα προχωρήσει -παρότι βρισκόμαστε ήδη στον Ιούλιο- στις απαραίτητες μισθώσεις εναερίων μέσων για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές.