23 Ιουλίου 2017

Περικοπές, λίγο πριν από το «κραχ», από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ

Περικοπές για την επιβίωση των ΕΛΤΑ, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το οικονομικό «κραχ», αποφάσισε η διορισμένη, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διοίκηση. Αυτές ξεκινούν από ψαλίδι 13,8% στο μισθολογικό κόστος και φτάνουν έως και το κλείσιμο καταστημάτων.


Σχετική απόφαση έλαβε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, αλλά η διαβούλευση με το υπουργείο θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί το ακριβές μείγμα των μειώσεων, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστος.

Η απόφαση για αναδιοργάνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου»ωστόσο, είναι δεδομένη, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς έχει δώσει τελεσίγραφο στη διοίκηση ότι, για να μπορέσουν τα ΕΛΤΑ να ενισχυθούν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η εταιρεία μπαίνει μέσα μόνο από τη μισθοδοσία περίπου 4.500.000 ευρώ τον μήνα.

Οι επιλογές που εξετάζονται για να επιτευχθεί μείωση κόστους είναι:

-Μείωση χιλιομετρικής αποζημίωσης ανά χιλιόμετρο σε διανομείς, ταχυδρομικούς πράκτορες και μετακινούμενους.

-Συνένωση κάποιων ταχυδρομικών καταστημάτων με μονάδες διανομής.

-Αναδιοργάνωση των τομέων διανομής.

-Εναρξη εργασίας στις 8 π.μ. αντί για 7.40 πμ., που φέρνει 3% μείωση στο μισθολογικό κόστος, και επαναπροσδιορισμός των πρόσθετων αμοιβών και των επιδομάτων, καθώς του πτυχιακού επιδόματος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.

-Πρόγραμμα συνταξιοδότησης για όσους έχουν συμπληρωμένα τα έτη υπηρεσίας, σε δύο φάσεις: Ιούλιο με άμεση καταβολή αποζημίωσης και Φεβρουάριο με αποζημίωση σε δόσεις. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση 120 άτομα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ, το οποίο έχει κατατεθεί με την ελπίδα να διασωθεί η εταιρεία, τονίζει, σε ότι περίπτωση μη λήψης πρόσθετων μέτρων, τα ΕΛΤΑ αναμένεται να καταγράψουν ταμειακό έλλειμμα 4.800.000 ευρώ.

Η περιστολή δαπανών κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να διακοπεί η φθίνουσα πορεία, και στόχος είναι το μηνιαίο εργατικό κόστος της να περιοριστεί στα 13.892.000 ευρώ. ευρώ (από τον Σεπτέμβριο του 2017), από 17.773.000 ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους.