24 Ιουλίου 2017

Σοβαρές καταγγελίες Αθανασίου για Μαξίμου

«Συκοφαντικά όσα λέγονται για μένα» είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφορικά με δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με παρεμβάσεις του ιδίου «οι οποίες περιλαμβάνουν από δωροδοκίες για την υπόθεση των υποβρυχίων μέχρι αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών».


Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε «αστεία» τα όσα γράφονται και σε σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν «είμαι οργισμένος». «Το θέμα δεν είναι καινούριο έχει ξαναειπωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο. Υπάρχει και αγωγή κατά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου» τόνισε.

«Το Συμβούλιο Χαρίτων είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Ο ανώτατος άρχων της χώρας, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει χάρη. Ενας που έχει καταδικαστεί μπορεί να κάνει αίτηση στο επταμελές συμβούλιο.

Ερχονται εκατοντάδες αιτήσεις. Το Συμβούλιο συνέρχεται, δεν το επηρεάζει κανείς, έχει μία έκθεση του εισαγγελέα, υπάρχει γνωμοδότηση της υπηρεσίας, στη συνέχεια ορίζεται εισηγητής και αφού μελεςτηθεί η δικογραφία το συμβούλιο γνωμοδοτεί, δεν αποφασίζειο.

Ο υπουργός παίρνει τη γνωμοδότηση, έχει διαβιβαστικό ρόλο και μπορεί να πει συμφωνώ ή διαφωνώ. Αυτή είναι η παραπλάνηση. Ο συγκεκριμένος κατάδικος είχε καταδικαστεί σε ισόβια το 99, η αίτηση ήταν για να μετριαστεί η ποινή.

Αυτό το εξετάζει το συμβούλιο. Το συμβούλιο ομόφωνα 7-0 γνωμοδότησε υπέρ της μείωσης της ποινής. Εφόσον το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα, συμφώνησα κι εγώ γιατί εκείνοι είναι οι αρμόδιοι.

Δεν εξετάζει ο υπουργός τα δεδομένα της δικογραφίας. Και να διαφωνεί ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να στείλει την υπόθεση στον ΠτΔ που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει. Δεν μπορεί ο υπουργός να ακυρώσει το Συμβούλιο Χαρίτων. Αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο ΠτΔ.

Ο ΠτΔ συμφώνησε να μετριαστεί η ποινή. Ο κατηγορούμενος δεν βγήκε με αυτή την απόφαση, αλλά βγήκε λόγω ευεργετικών διατάξεων από δικαστικά συμβούλια. Ολα αυτά ενώ είναι γνωστά, ο δημοσιογράφος τα αποκρύπτει και παρουσιάζει ότι εγώ έδωσα εντολή αποφυλάκισης.

Συκοφαντικά όσα λέγονται για μένα. Ο κ. Βαξεβάνης είναι υπό διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι ωμές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στα όσα λέγονται για συνεργάτες μου, είναι εξαίρετοι δικαστικοί λειτουργοί. Αποκλείω οποιαδήποτε ανάμιξή τους. Υπάρχει σκευωρία. Ο κ. Χαραλαμπάκης που επικαλείται το δημοσίευμα μου έστειλε μήνυμα ότι ποτέ δεν έγινα μάρτυς τέτοιας συζήτησης.

Θλίβομαι για το ψευδές της κατάθεσης Αβατάγγελου.

Θα αναλογιστώ τυχόν νομικές αντιδράσεις εναντίον του. Ξέρω τον χαρακτήρα τους και εκείνοι με διαβεβαίωσαν. 100% δεν μπορεί να είσαι σίγουρος, αλλά επειδή γνωρίζω το ποιόν τους, το αποκλείω.

Αυτή η στοχοποίηση είναι γιατί έχουν ενοχλήσει οι τοποθετήσεις μου να υπερασπιστώ τη Δικαιοσύνη σχετικά με τις ωμές παρεμβάσεις, αλλά και την υπόθεση Καμμένου. Αν είναι αλήθεια αυτά περί Καμμένου, έχουμε ποινική δικογραφία».

Και συνέχισε: «Δώσαμε αγώνες για να κάνουμε ανεξάρτητο τον δικαστή. Με τιμούσαν οι συνάδελφοί μου για αυτές τις παρεμβάσεις μου. Κατοχυρώσαμε και στην πράξη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Οσα όσα έχουν γίνει και με την κυρία Θάνου αποδυνάμωσαν τις προσπάθειες. Η Δικαιοσύνη στο παρελθόν έκανε την αυτοκάθαρσή της. Αυτό σήμερα το κάνουν για να δημιουργήσουν στον λαό την ανασφάλεια ότι η δικαιοσύνη είναι κατευθυνόμενη.

Οι δικαστές θα αντιστέκονται, όποια κυβέρνηση και αν είναι. Υπάρχουν εξαίρετοι δικαστές, νέα παιδιά.

Και να πάψουν αυτοί να λένε ψέματα για εμένα, εγώ δεν θα πάψω ποτέ να λέω αλήθειες για αυτούς».

Εν τω μεταξύ μετά τις ανακοινώσεις που έχουν ανταλλάξει κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, σε δήλωσή του, ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε: «Για τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του, η απάντηση είναι μία: Άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά».

Υπενθυμίζουμε ότι στην ανακοίνωσή του, το Πρωθυπουργικό Γραφείο απέδωσε ουσιαστικά την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε μια προσπάθεια κάλυψης του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου.

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ» ανέφερε το Πρωθυπουργικό Γραφείο και σημείωσε: «Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».