13 Ιουλίου 2017

Ανανέωση σε πρόσωπα, διεύρυνση της ΝΔ το στοίχημα Μητσοτάκη

Ναι σε ανανέωση αλλά όχι σε αλλοίωση με απολιτίκ μαϊντανούς ή στην αποκατάσταση ρέμπελων και λαμόγιων Σκυλακάκηδων, Διαμαντοπούλαινων κ.λπ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μπροστά στα μέλη της πολιτικής επιτροπής, του πολυπληθέστερου κομματικού οργάνου της ΝΔ, ήταν πιο σαφής από ποτέ. Έδειξε το δρόμο της αποστρατείας σε πολλά παλιά στελέχη του κόμματος και την ταυτόχρονη ανάγκη για νέα πρόσωπα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


«Τιμώ όλα τα παλιότερα στελέχη, αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματός μας. Η ανανέωση θα συνεχιστεί. Δε θα κάνω πίσω» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής πολιτικής σελίδας της ΝΔ, χρησιμοποιώντας και το πρώτο ενικό πρόσωπο.

Εδώ και αρκετούς μήνες ο κ. Μητσοτάκης έχει πειστεί ότι η αλλαγή προσώπων και νοοτροπίας στο εσωτερικό του κόμματος του δεν αποτελεί μόνο συστατικό για την εκλογική νίκη αλλά ουσιαστικά αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική επιβίωση της ΝΔ.

Την πεποίθησή του αυτή εξέφρασε στην πολιτική επιτροπή του κόμματος, κάνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μεγάλη έμφαση και στη διεύρυνση της ΝΔ.

«Διχαστικά μηνύματα, περιφρόνηση των πολιτών για παλιότερες επιλογές τους, λογικές ρεβανσισμού και παρωχημένη αλαζονεία δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία. Όταν εγώ ανοίγω τις πόρτες του κόμματος κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Αυτήν την εντολή έλαβα στις 10 Ιανουαρίου 2016». Αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκε χωρίς αμφιβολία περισσότερο από κάθε άλλο. Πρόκειται για το τμήμα της τοποθέτησης που αποτυπώνει τα βήματα που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ο κ. Μητσοτάκης. Σε ποιους όμως αναφερόταν όταν μιλούσε για «ανοιχτές και κλειστές πόρτες της ΝΔ»;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ενοχλεί με την στάση ορισμένων κομματικών στελεχών να «θυμηθούν» ιστορίες από το πολιτικό παρελθόν, σε μία χρονική συγκυρία που προέχει η αλλαγή πολιτική σελίδας για τη χώρα, σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ.
Γιαυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προσδιορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ, με ορίζοντα το συνέδριο θέσεων και αρχών του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου.

«Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση της παράταξης. Είμαστε εδώ για να συνθέσουμε, για να κάνουμε διάλογο και για ενώσουμε τους Έλληνες. Και δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε κανέναν. Ούτε τους παραδοσιακούς μας υποστηρικτές, αλλά ούτε όσους αρχίζουν να προσβλέπουν σε εμάς» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας άνοιγμα στους πολίτες που στις τελευταίες εκλογές δε ψήφισαν ΝΔ, δίνοντας έτσι το σύνθημα την κίνησή του αυτή να την ακολουθήσουν και τα γαλάζια στελέχη.

«Απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Όσοι νιώθετε αγωνία για το μέλλον σας και το μέλλον των οικογενειών σας. Όσοι υποφέρετε από τα βάρη που σας έχει φορτώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όσοι ανησυχείτε για τον αυταρχισμό και την υποβάθμιση της Δημοκρατίας μας. Όσοι νοιώθετε εξαπατημένοι από μια αναξιόπιστη και ανίκανη Κυβέρνηση. Όλοι εσείς ελάτε μαζί μας. Ελάτε να βρούμε πώς να αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα. Κι ας είστε όσο αυστηροί θέλετε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον τρίτο όροφο των γραφείων της Πειραιώς κυριαρχεί η άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την στήριξη όχι μόνο των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ ήταν η πλέον «επιθετική» που έχει κάνει μπροστά σε κομματικό ακροατήριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιθετική στο πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας από την μια αλλά και στην κριτική απέναντι στην κυβέρνηση από την άλλη.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πολιτική παράγκα φτιαγμένη με λάσπη και ψέμματα, η οποία κλυδωνίζεται», έστρεψε τα πυρά του εναντίον του πρωθυπουργού: «Εν ενεργεία πρωθυπουργός, χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας “θεσμικό εμπόδιο”. Πρόκειται για ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Άλλη μια προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μια κατάλυση στην πράξη του Κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών. Εν ενεργεία Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικοινωνεί κατ’ επανάληψη με ισοβίτη κρατούμενο για ναρκωτικά. Πράξη αδιανόητη που κανονικά, την ίδια στιγμή της αποκάλυψής της, θα έπρεπε να οδηγήσει είτε στην παραίτησή του είτε στην αποπομπή του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ειδική αναφορά στη Βασιλική Θάνου: «Αποφύγαμε να αναφερθούμε στο ρόλο συγκεκριμένων προσώπων, παρά τις καταγγελίες τις οποίες λαμβάναμε. Μέχρι που ήρθε η προχθεσινή εξέλιξη όπου η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δέκα μέρες μετά τη συνταξιοδότησή της, ανέλαβε προϊσταμένη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη θεσμικά προσχήματα. Και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του καθενός. Και επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει στην πράξη τη διάκριση των εξουσιών».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τους χειρισμούς της κυβέρνησης: «Εμείς στηρίξαμε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές που έφερε η Κυβέρνηση. Όλες. Γιατί έχουμε καθαρή θέση υπέρ της διαφάνειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη διερεύνηση των πεπραγμένων της Κυβέρνησης το πρώτο επτάμηνο του 2015. Παρά τις νέες αποκαλύψεις των σκοτεινών πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Ας το γνωρίζουν όμως καλά. Η Εξεταστική αυτή θα γίνει. Και οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα γίνει σε αυτή τη Βουλή, όπου έχουν την πλειοψηφία, ή στην επόμενη Βουλή όπου την πλειοψηφία θα την έχουμε εμείς. Συγκάλυψη δεν πρόκειται να υπάρξει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

http://www.liberal.gr/arthro/152332/politiki/2017/ananeosi-se-prosopa-dieurunsi-tis-nd-to-stoichima-mitsotaki.html