26 Ιουλίου 2017

Νίκος Αναστασιάδης: Δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά

Η Λευκωσία αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά για να διαψεύσει τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του ανέφερε πως η Τουρκία είχε δεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο


Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα μέρος των πρακτικών των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά.

Ωστόσο όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, δεν πρόκειται για πρακτικά αλλά για τις σημειώσεις που κρατούσε ο ίδιος. Σημειώσεις ωστόσο κρατούσαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και δεν είναι βέβαιο αν συμπίπτουν όλες μεταξύ τους.

Η Λευκωσία αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά για να διαψεύσει τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του ανέφερε πως η Τουρκία είχε δεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο και αυτό που είχε μείνει για διαπραγμάτευση ήταν το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Η απαίτηση της Τουρκίας ήταν η παραμονή ενός αγήματος. Η Λευκωσία διαψεύδει τον κ. Έιντε σημειώνοντας πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμενε και στη διατήρηση των εγγυήσεων και στα επεμβατικά δικαιώματα. Ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλεσε τον κ. Έιντε «ψεύτη» με στόχο την συγκάλυψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Για εξυπηρέτηση των στόχων της Τουρκίας κατηγόρησε τον κ. Έιντε και το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Νορβηγός διπλωμάτης αποχωρεί από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς θα λάβει μέρος στις εκλογές στη χώρα του,

Αύριο αναμένεται το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει με ψήφισμα την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP) για ακόμα 4 μήνες και όχι για 6 όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ο λόγος είναι ότι τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ επιθυμεί να επανεξετάσει το σύνολο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε διάφορες χώρες.

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ