20 Ιουλίου 2017

Εκπληκτικό: Τα όργανα αρχαίας μούμιας λουσμένης με χρυσό διατηρούνται σε άριστη κατάσταση (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Ομάδα γιατρών στην επαρχία Χεμπέϊ, στη βόρεια Κίνα, εξέτασε μούμια καλυμμένη με χρυσό, η οποία ανήκει σε ένα βουδιστή δάσκαλο.

Η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε το μουμιοποιημένο σώμα, που ανήκει στον δάσκαλο Σι Ξιάν, ο οποίος πέθανε πριν από 1.000 χρόνια, αποκάλυψε ότι τα όργανά του διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
Ο Γου Γονγκίνγκ, ένας από τους γιατρούς που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα, δήλωσε ότι τα οστά «παραμένουν σε άριστη κατάσταση, όπως σε κάποιο υγιές άτομο», ενώ ο εγκέφαλος, οι γνάθοι, τα δόντια, τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις «είναι πλήρεις και επίσης σε άριστη κατάσταση».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, επίσης, ότι οι ίνες του συνδετικού ιστού και των μυών κατά ένα «πολύ περίεργο τρόπο» παραμένουν επίσης σε «άριστη κατάσταση» και επισημαίνουν ότι η ανάλυση και τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων είναι μεγάλης πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας.


Τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι ο ιερέας ήταν ινδικής καταγωγής και ζούσε στην Ινδία, ενώ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Κίνα με σκοπό να διαδώσει την βουδιστική φιλοσοφία. Αργότερα, διορίστηκε βουδιστής δάσκαλος και μετά το θάνατό του οι μαθητές του διατήρησαν το σώμα του. Στην δεκαετία του 1970 τα λείψανά του ανακαλύφθηκαν μέσα σε μια σπηλιά.

Το μουμιοποιημένο σώμα από το 2011 φυλασσόταν στο ναό Ντινγκχούϊ στο Χεμπέϊ, όπου πέρυσι λούστηκε με χρυσό. Οι δάσκαλοι του ναού λένε ότι ο Σι Ξιάν θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλο ιερό τόπο, που χτίζεται στο βουνό Ξιανγκξιάνγ, στην επαρχία Χουνάν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 Ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια παρόμοια μούμια μέσα σε ένα άγαλμα του Βούδα η οποία χρονολογείται από τον ενδέκατο ή δωδέκατο αιώνα.

Το σώμα που ανήκε στον βουδιστή δάσκαλο Λιουκουάν εξετάστηκαν με αξονική τομογραφία και ελήφθη δείγμα DNA το οποίο και εξετάστηκε. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε μια μονογραφία για τη ζωή του.