25 Ιουλίου 2017

Ποιος ευνοείται από τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη;

Θα απαντήσω αμέσως στην ερώτηση του τίτλου για να μην σε ταλαιπωρήσω, φίλε αναγνώστη: Ο Αλέξης Τσίπρας!

Εξηγώ. Εδώ και μέρες (χθες απλώς αναζωπυρώθηκε) γίνεται ένας χαμός με το (ανέκδοτο ακόμα στη χώρα μας) βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, Adults In The Room.


Στο βιβλίο αυτό (ή τουλάχιστον στα αποσπάσματα που έχουν διαρρεύσει) ο Γιάνης αποκαλύπτει όλα όσα, ουσιαστικά, ήδη ξέραμε σχετικά με το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015: Πως ο Τσίπρας ουσιαστικά ετοίμαζε πραξικόπημα. Πως εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησης από το Ευρώ. Πως ήθελε να αποπέμψει τον Στουρνάρα και πολλούς άλλους. Πως εκβίασε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα που ο ίδιος έφερε.

Διαβάζοντας πολλά άρθρα αλλά και συνομιλώντας με κόσμο που ανήκει στην ευρύτερη «φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση» παρατήρησα πως επικρατεί η αντίληψη πως οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη (σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις Λαφαζάνη για «Plan B» το οποίο περιλάμβανε ρούβλια από τη Ρωσία και πετρέλαιο από την Βενεζουέλα) θα αποτελέσουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και οι λίγοι αμετανόητοι που είχαν ως τώρα εμπιστοσύνη στον Τσίπρα θα έχουν πια φρίξει με όσα διαβάζουν και θα στραφούν είτε σε πιο «ορθολογικά» κόμματα είτε στην αποχή.

Αντιλαμβάνομαι τη συγκεκριμένη λογική. Όσοι τη συμμερίζονται όμως διαπράττουν ένα μεγάλο σφάλμα:  κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ας πάρουμε ένα χαρακτηριστικό διάλογο από το βιβλίο, αυτόν που ακολούθησε όταν ο Τσίπρας πληροφορήθηκε πως υπάρχουν 16 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος:

«Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;

Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.

Τσίπρας: Όταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.

Φλαμπουράρης: Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά».

Κάθε άνθρωπος που διέπεται από κοινή λογική καταλαβαίνει τι θα συνέβαινε στη χώρα και τους πολίτες της έτσι και η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν απευθύνεται σε τέτοιους. Το τάργκετ γκρουπ του είναι ό,τι χειρότερο είχε μαζευτεί στους Αγανακτισμένους του 2011. Άτομα που πιστεύουν στην ανωτερότητα της ελληνικής φυλής και σε διεθνείς συνωμοσίες σε βάρος της χώρας μας, μισούν θανάσιμα την Ευρώπη και καταλήγουν στο συμπέρασμα «Τουλάχιστον αυτοί διαπραγματεύτηκαν».  Ειδικά η φράση του Τσίπρα για το γάλα παρουσιάζει έναν πρωθυπουργό «Ρομπέν των δασών» που θα κλέψει (όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Βαρουφάκης) από τους ανάλγητους πλούσιους ευρωπαίους τραπεζίτες για το γαλατάκι των παιδακιών μας! Φοβάμαι πως και μόνο η συγκεκριμένη ατάκα θα πείσει πολλούς τέτοιου τύπου συμπατριώτες μας να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάπου αλλού αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση σκόπευε (και σκοπεύει) να «προσεγγίσει τους δανειστές με έναν δεξιό τρόπο και ταυτόχρονα στο παρασκήνιο να ετοιμάζει την αντεπίθεσή της». Η καραμέλα δηλαδή του παράλληλου προγράμματος και των «αντιμέτρων» που με βουλιμία πιπιλάνε ακόμα τα φερέφωνα της Κουμουνδούρου.

Σε άλλο σημείο δε ο Τσίπρας προειδοποιεί για σχέδια για πραξικόπημα σε βάρος του με πρωταγωνιστές τον Προκόπη Παυλόπουλο (!!!) και τον Στουρνάρα. Το, αλήστου μνήμης, This Is A Coup επανέρχεται δριμύτερο…

Ακόμα και η φερόμενη παραδοχή του Τσίπρα ότι: «Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμα θέλουν να τιμωρήσουν» έχει διπλή ανάγνωση καθώς ενισχύει τον μύθο των νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων που απλώς θέλουν να ταπεινώσουν τον Τσίπρα επειδή είναι αριστερός.

Τέλος, η απειλή του Τσίπρα πως «θα πετάξει τον Στουρνάρα έξω από την τράπεζα με τις κλωτσιές» δίνει (πάντα στους συριζαίους ψηφοφόρους) την εικόνα του «άντρα» και «παντελονάτου» ηγέτη που θα δώσει πόνο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) στον πιο μισητό άνθρωπο στο Συριζιστάν.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί την πιο αινιγματική φιγούρα στην ιστορία της ελληνικής κρίσης. Είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς τι έχει στο μυαλό του, είναι αδύνατον να υποπτευθεί που το πάει. Προσωπικά, εξακολουθώ να μην είμαι πεπεισμένος 100% πως έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Τσίπρα. Με αυτά που γράφει στο βιβλίο του εξασφαλίζει ακόμα περισσότερη δημοσιότητα (για την οποία είναι ξεκάθαρο πως ζει και αναπνέει) και ένα βέβαιο μπεστ σέλερ. Και ο Τσίπρας όμως ενισχύει την εικόνα του στους αφελείς που δεν τον έχουν ακόμα αποκηρύξει. Και οι δυο τους λοιπόν βγαίνουν κερδισμένοι. Αν προσέξατε άλλωστε οι αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον πρώην υπουργό οικονομικών παραήταν light και δεν στράφηκαν τόσο εναντίον του όσο απέναντι στην αντιπολίτευση η οποία «εκμεταλλεύεται τα λεγόμενά του».

Ούτως ή άλλως πάντως  θεωρώ δεδομένο πως ο Τσίπρας και η παρέα του θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν το Adults In The Room με τον τρόπο που τους συμφέρει. Είναι μανούλες σε κάτι τέτοια.

Θ. Χειμωνάς
http://liberal.gr/arthro/154930/apopsi/th-cheimonas/poios-eunoeitai-apo-tous-ischurismous-baroufaki.html