22 Ιουλίου 2017

Ανοιχτή επιστολή Γκάμπριελ στους Τούρκους της Γερμανίας: «Ανήκετε σε εμάς»

Σε δίγλωσση επιστολή στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απευθύνεται στα τρία εκατομμύρια συμπολίτες του με τουρκικές ρίζες. «Ανήκεται σε εμάς, είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι».


Στην ανοικτή του επιστολή στα γερμανικά και στα τουρκικά στην εφημερίδα BILD ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διαβεβαιώνει στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν ρίζες στην Τουρκία πως η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους: «Ανήκετε σε εμάς», γράφει ο κ. Γκάμπριελ, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι».

Την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου, ο γερμανός ΥΠΕΞ, την αιτιολογεί με τη φυλάκιση «αθώων Γερμανών υπηκόων» στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει απλώς παρατηρητής, αλλά έπρεπε να «προστατεύσει» τους πολίτες της. Για αυτό το λόγο επανεξετάζει τη συνεργασία με την Άγκυρα - «προπαντός» σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια - και θα επιδιώξει η στάση της ΕΕ να είναι «σαφής».

Πηγή: Deutsche Welle