21 Ιουλίου 2017

Βάφτηκε με αίμα η μεγάλη απεργία στη Βενεζουέλα του ΣΥΡΙΖΑ-Τρεις νεκροί

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στη μεγάλη γενική απεργία στη Βενεζουέλα. Εκατομμύρια άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να πιέσει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει τις εκλογές για νέα εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το BBC έγιναν περισσότερες από 300 συλλήψεις. Ο Μαδούρο, πάντως, χαρακτήρισε την απεργία μικρή και είπε πως οι διοργανωτές της θα έπρεπε να συλληφθούν.

Από τον Απρίλιο, που έχουν ενταθεί οι διαδηλώσεις, περίπου εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας και σε άλλες πόλεις, με σκουπίδια και έπιπλα. Η αντιπολίτευση εκτιμά πως συμμετείχε το 85% του πληθυσμού. Ωστόσο, στις περιοχές της πρωτεύουσας όπου κυριαρχεί η στήριξη προς την κυβέρνηση, η ζωή συνεχίστηκε ως συνήθως.

Σε πολλές πόλεις η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα στις συγκρούσεις της με τους διαδηλωτές. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στα προάστια του Καράκας και ακόμα δύο στην πόλη Βαλένθια, στον βορρά.

Σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν περισσότεροι από 360 άνθρωποι, σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κολομβία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, και η ΕΕ έχουν καλέσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ακυρώσει την ψηφοφορία για νέα συνταγματική εθνοσυνέλευση στις 30 Ιουλίου.

Ο Μαδούρο ωστόσο δεν συμφωνεί. Σε ομιλία του στην τηλεόραση έκανε λόγο για «θρίαμβο», υποστηρίζοντας πως κλάδοι-κλειδιά δεν συμμετείχαν στην απεργία.

«Η δουλειά θριάμβευσε, η αγάπη, η ζωή και η ελπίδα. Η δουλειά θριάμβευσε. Η αντιπολίτευση, που δεν έχει δουλέψει ποτέ… αφήστε τους να συνεχίζουν να μη δουλεύουν, εμείς προχωράμε, σύντροφοι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχω διατάξει τη σύλληψη όλων των φασιστών τρομοκρατών».

Η αντιπολίτευση, πάντως, κλιμακώνει το πρόγραμμά της ενόψει της ψηφοφορίας, και μετά τη χθεσινή γενική απεργία έχει εξαγγείλει μαζική διαδήλωση για το Σάββατο.




Πηγή:newsbast.gr