19 Ιουλίου 2017

Ανησυχία στο Μαξίμου για την εξεταστική για Καμμένο

Πολιτικό και κοινοβουλευτικό ανάχωμα για την παρεμπόδιση διερεύνησης  της υπόθεση του Noor 1 ως προς το σκέλος ενδεχόμενων πολιτικών και ποινικών ευθυνών που προκύπτουν από την ομολογημένη επικοινωνία του κ. Πάνου Καμμένου με τον κ. Ευθύμιο Γιαννουσάκη, καταδικασμένο με ισόβια κάθειρξη για εμπορία ναρκωτικών, επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου.


Όπως όλα δείχνουν από τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και των υπόλοιπων κυβερνητικών παραγόντων, η «γραμμή» προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες το ζήτημα απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος και μεταξύ άλλων εισηγήσεων εκφράστηκε η πρόταση να επισημανθεί προς πιθανούς «αντάρτες» ότι η κρίσιμη διαδικασία έχει  χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί για να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία. Εως τότε όμως φαίνεται ότι θα ακολουθηθούν διαδικασίες ανάλογες με αυτές που προηγούνται της ψήφισης δύσκολων μνημονιακών νομοσχεδίων καθώς προγραμματίζονται συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της ΚΟ.

Προς Σεπτέμβριο η εξέταση Καμμένου από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση φέρεται αποφασισμένη να ρίξει φως δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην όζουσα υπόθεση ακόμα και στην περίπτωση που η πλειοψηφία αρνηθεί την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Ειδικότερα, αναμένεται  να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπουν στην μειοψηφία να προκαλεί συνεδριάσεις ώστε ο κ. Καμμένος να καταθέσει για τις συνομιλίες με τον ισοβίτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου και των υπολοίπων μελών – βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να παρακωλύσουν την διαδικασία.

Είναι δε ενδεικτικό πως προκειμένου να τεκμηριωθεί η ορθότητα και νομιμότητα των συνομιλιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ισοβίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο κ. Καμμένος λειτούργησε κατ’ εντολή των ανακριτικών αρχών!

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ