20 Ιουλίου 2017

Χωρίς αποτελέσματα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί- Η κυβέρνηση τώρα σκέφτεται την κατάργησή του

Κάθε άλλο παρά τόνωσε τα ταμεία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε, με αυξήσεις τιμών και απολύσεις προσωπικού, η κυβέρνηση στρέφεται τώρα στην κατάργησή του.


Μάλιστα την προανήγγειλαν και δυο αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η υφυπουργός Οικονομικών.

«Αν βάλετε εκτός από τον ειδικό φόρο και ΦΠΑ και όλα τα άλλα, το κρασί ακρίβυνε περίπου ένα ευρώ το μπουκάλι. Ποιος να έρθει να πάρει κρασί;  Που να κρατήσω εγώ τους υπαλλήλους που είχα; Δεν μας βλέπουν αυτοί εκεί πάνω άραγε;» λέει στην κάμερα του STAR, o Nαπολέων Κουτέλας.

Τριάντα χρόνια ασχολείται με το κρασί ο κος Κουτέλας και πρώτη φορά όπως λέει μετά την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, βλέπει ότι το λουκέτο είναι κοντά, αν δεν αλλάξει κάτι, και δεν είναι ο μόνος. Εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με το κρασί βλέπουν τον κύκλο των εργασιών τους να μειώνεται δραματικά.

Κοντά στο 50% είναι η πτώση του τζίρου, ενώ το 25% αγγίζεις και ξεπερνά η μείωση του προσωπικού στις μονάδες.

«Εκεί που έβλεπες τον άλλον να παίρνει 4 -5 μπουκάλες την εβδομάδα, τώρα έρχεται και παίρνει μία με το ζόρι. Πώς να συντηρηθεί έτσι η επιχείρηση;»  αναφέρει η ελεύθερη επαγγελματίας, Γεωργία Χρονοπούλου.

Η κυβέρνηση με την επιβολή του φόρου 0,20 ευρώ το λίτρο, είχε σαν στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 55 εκ. ευρώ. Τα ποσά όμως που συγκέντρωσε ήταν ελάχιστα, καθώς μόνο το 15% των παραγωγών είχαν φορολογική αποθήκη και μπορούσαν πρακτικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου.

«Μας βλέπετε, άδειοι είμαστε. Άλλες εποχές στη 1 το μεσημέρι, έβλεπες κάποιο συνταξιούχο. Τώρα κανέναν. Ποιος να πιει το κρασάκι του πια;» δηλώνει ο ιδιοκτήτης ταβέρνας, Λεωνίδας Διακάτος.

Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως είπε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στην κατάργηση του φόρου στο κρασί που τόσες αντιδράσεις και παρενέργειες έχει προκαλέσει στην αγορά.