15 Ιουλίου 2017

Γιατί συνιστά πρωτοφανή πρόκληση η τοποθέτηση της Θάνου στο Μαξίμου

Έκπληξη αλλά και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η τοποθέτηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στην θέση του επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Μεγάρου Μαξίμου.


Μία μετακίνηση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε δέκα μέρες από την συνταξιοδότηση της και έγινε η αιτία για να ξεσπάει μία νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο καθένας ασφαλώς δικαιούται να έχει τη δική του άποψη για το αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση της κυρίας Θάνου, η οποία προφανώς έχει τον σεβασμό όλων, μια και έφτασε όχι μόνο στις ανώτερες θέσεις της δικαιοσύνης αλλά διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας. Από εκεί και πέρα κρίσεις μπορούν να γίνουν πολλές τόσο ως προς την συγκυρία αλλά κυρίως ως προς τα μηνύματα που έστειλε η συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Η υπόθεση με την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου ήρθε να προσθέσει μία ακόμα εστία αντιπαράθεσης στην πολιτική σκηνή, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός νέου success story, με την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η επιλογή της κυρίας Θάνου ένωσε για μία ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αντί οι προπαγανδιστές του Μαξίμου να παραδεχτούν πως δεν έχουν κατανοήσει ούτε μια λέξη του Συντάγματος, επιμένουν σε αβάσιμους και ευφάνταστους συμψηφισμούς στην περίπτωση της κ. Θάνου προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό» ήταν τα λόγια συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, με τα οποία αποτύπωσε την οργή του κόμματος της ΝΔ απέναντι στην μετακίνηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου.

Πηγές της Πειραιώς μάλιστα, θέλοντας να «φωτίσουν», όπως τόνιζαν, τις «σκοτεινές» πλευρές αυτής της υπόθεσης παρέθεταν μία σειρά παραμέτρων:

-Ποτέ άλλοτε Πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου δε διορίστηκε σύμβουλος Πρωθυπουργού και μάλιστα αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση του.

-Ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ρίζος διορίστηκε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας που αποτελεί το κατεξοχήν διακομματικό όργανο της Πολιτείας.

-Ο κ. Αθανασίου δε διετέλεσε ποτέ Πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πριν πολιτευτεί και εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού, είχε παραιτηθεί τόσο από τη δικαστική όσο και από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Εκτός εάν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, που προβλέπεται στο Σύνταγμα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αποτελεί κι αυτό μια ξένη συνταγματική έννοια για το Μαξίμου, σημείωναν με νόημα πηγές της ΝΔ.

-Οι δικαστικοί κ.κ. Πικραμμένος και Μενουδάκος, πράγματι τοποθετήθηκαν στο παρελθόν ως νομικοί σύμβουλοι Πρωθυπουργού, αλλά αυτό συνέβη πολύ πριν γίνουν Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων και μετά από άδεια του Δικαστικού Συμβουλίου και κατέλαβαν θεσμοθετημένη θέση Παρέδρων. Σημειώνεται πως ο κ. Πικραμμένος ανέλαβε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2010, δηλαδή πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ.

«Η περίπτωση της κυρίας Θάνου είναι μοναδική και διαφοροποιείται από όλες τις παραπάνω τόσο τυπικά, όπως αναφέρθηκε, όσο και ουσιαστικά. Πέραν του γεγονότος της άμεσης πρόσληψης της στη συγκεκριμένη θέση, 10 μέρες μετά τη λήξη της θητείας της, το ιστορικό της δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση έχει δράσει» αναφέρουν γαλάζιες πηγές που παραθέτουν μια σειρά ενδείξεων, οι οποίες σύμφωνα με την ΝΔ, ομολογούν ότι η κυρία Θάνου είχε μία «ιδιαίτερη» σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου:

-Η κυρία Θάνου δέχτηκε να διοριστεί Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας στις 3 τα ξημερώματα, γεγονός πρωτόγνωρο στα δικαστικά χρονικά, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

-Έστελνε επιστολές στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη συνδικαλιστική της ιδιότητα προκαλώντας την αντίδραση των συναδέλφων της, καταγγέλλοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες σήμερα καλείται από το νέο της πόστο να υπηρετήσει.

-Πρότεινε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών, παρά τη ρητή απαγόρευση που προβλέπει το Σύνταγμα.

-Διαπραγματεύτηκε, πέραν των αρμοδιοτήτων της, με τον πρωθυπουργό την αύξηση των μισθών των δικαστικών.

-Χρησιμοποιούσε την ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου ως μέσο για την ανάρτηση ανακοινώσεων που αφορούσαν προσωπικές της υποθέσεις και προσωπικές της απόψεις.

-Σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την «προκλητική» επιμονή της να κάνει φιέστες για τα… 182 χρόνια του Αρείου Πάγου, που συνέπεσαν όλως τυχαίως με τη λήξη της θητείας της. Εκδήλωση που μέχρι και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης αγνόησε.

Για την ΝΔ η κυρία Θάνου είναι μια μεμονωμένη περίπτωση δικαστικού, που δεν χαρακτηρίζει το σύνολο του δικαστικού σώματος που αντιστέκεται στις εξωθεσμικές, όπως λένε, παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Ο καθένας δικαιούται να βγάλει τα συμπεράσματα του, με απόλυτο σεβασμό στην λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί αναμφίβολα το απόλυτο «καταφύγιο» του κάθε πολίτη.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
ΠΗΓΗ: LIBERAL.GR