19 Ιουλίου 2017

Ριζικές αλλαγές στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει αλλαγές προσώπων και άνοιγμα στην κοινωνία

Ξεκάθαρο µήνυµα ότι θα προχωρήσει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων αλλά και ευρύτερα του στελεχιακού δυναµικού της Ν.∆., µε την είσοδο νέων προσώπων, έστειλε ο πρόεδρος του κόµµατος, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τιµώ και σέβοµαι όλα τα παλαιότερα στελέχη µας», τόνισε µιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή την Τετάρτη. «Εξάλλου µας συνδέουν δεσµοί εκτίµησης και µνήµες κοινών αγώνων», συνέχισε. «Αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόµµατός µας. Ειδικά σε αυτό το θέµα δεν πρέπει και δεν θα κάνω πίσω», προειδοποίησε. Η Πειραιώς δεν αποκλείει «ατύχηµα» µετά τις γερµανικές εκλογές από µια κυβέρνηση «που γενικώς είναι απρόβλεπτη και δεν διαβάζεται µε τον παραδοσιακό τρόπο».

Ο πρόεδρος της Ν.∆. επιµένει στο αίτηµα της «πολιτικής αλλαγής». «∆εν θέλω να πείσουµε ότι απλώς δεν θα είµαστε χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ σιγά το κατόρθωµα εξάλλου. Πρέπει να πείσουµε ότι θα είµαστε µια πολύ καλή κυβέρνηση», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «και οι καλές κυβερνήσεις -δεν θα κουραστώ να το λέωχτίζονται στην αντιπολίτευση. Με πολλή δουλειά, καλή προετοιµασία σε όλα τα επίπεδα, έτοιµο σχέδιο δράσης, κυρίως για τους πρώτους, κρίσιµους µήνες. ∆εν θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Θα τις κερδίσει η Ν.∆.».

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης συνεχίζει τα προσωπικά ραντεβού του, εντός και εκτός γραφείου. Πρόσφατα, για παράδειγµα, έφαγε µε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκο Καραµούζη, και τον καθηγητή οικονοµικής ανάλυσης στο Πανεπιστήµιο Πειραιά και Senior Fellow του Brookings Institute, Θοδωρή Πελαγίδη. Αµφότεροι παίζουν δυνατά ως εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε µια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αναζήτηση των 7-8 υπουργών αιχµής είναι το µεγαλύτερο στοίχηµά του. Πρέπει να τους βρει εγκαίρως, όπως τον έχουν συµβουλεύσει και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραµανλής και Αντώνης Σαµαράς, ώστε να µη χάσει χρόνο, όταν θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έδωσαν το «παρών» και στην Πολιτική Επιτροπή για να ακούσουν την οµιλία του Κυρ. Μητσοτάκη και να στείλουν µήνυµα ενότητας «σε όσους επιχειρούν να την υπονοµεύσουν», όπως σχολίασε κοµµατική πηγή. Υπέγραψαν, αµέσως µετά τον πρόεδρο της Ν.∆., και το αίτηµα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την εµπλοκή Καµµένου µε ισοβίτη.

ΔΕΘ
∆ύο είναι οι κρίσιµοι σταθµοί που έχει µπροστά της η Ν.∆. και οι οποίοι θα αποτελέσουν βαρόµετρο για την πολιτική δυναµική που θα αναπτύξει. Στις 15-17 Σεπτεµβρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου µεταξύ άλλων θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων τις οποίες θεωρεί «κλειδί» για την ανάπτυξη και τη δηµιουργία θέσεων εργασίας. «Εµείς δεν απειλούµε τους επενδυτές όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», επισήµανε στην Π.Ε. «Τους προσκαλούµε και σήµερα να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν. Οι αγορές και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν ρίσκο µε την επόµενη κυβέρνηση». Η απάντηση της Νέας ∆ηµοκρατίας στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», που είναι το νέο αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ, µία µόνο µπορεί να είναι, όπως επισηµαίνουν αναλυτές. «Οτι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο µόνος εγγυητής της ανάπτυξης». Στα τέλη Νοεµβρίου θα πραγµατοποιηθεί το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Εν πολλοίς, θα αποτελέσει ένα ακόµη κρας τεστ ως προς το κατά πόσο η Ν.∆. θα επιτύχει να αποτινάξει την ταµπέλα του «παλαιού, παραδοσιακού κόµµατος». Ως έννοια και λειτουργία, ο παλαιοκοµµατισµός υπέστη συντριπτική ήττα στη Γαλλία µε την επέλαση του Εµανουέλ Μακρόν, που δεν εξελέγη µόνο Πρόεδρος, αλλά και το µόλις λίγων ηµερών κόµµα του κέρδισε µεγάλη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή στις εκλογές που ακολούθησαν των Προεδρικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε βουλευτές και στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αποφύγουν την παρατεταµένη καλοκαιρινή ραστώνη. Ο ίδιος έχει φορτωµένο πρόγραµµα έως τις παραµονές του ∆εκαπενταύγουστου. Συνεχίζει και τις περιοδείες. Την Τετάρτη θα πάει στη Λακωνία και την άλλη εβδοµάδα στη ∆υτική Μακεδονία και την Καβάλα. Το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου θα βρεθεί σε νησιωτική περιοχή.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/rizikes-allages-sta-galazia-psifodeltia