Header Ads

Οι Βάσκοι του Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης επιμένει με αναρτήσεις του στο facebook να ισχυρίζεται ότι στη Βαρκελώνη υπάρχουν Βάσκοι αντάρτες πόλης, όπως άλλωστε και στην Αθήνα «κατοικούν Κρητικοί» και στη Μακεδονία Ηπειρώτες.


Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης

Φαντάζομαι ότι για τον κ. Πολάκη οι Βάσκοι είναι κάτι σαν περιπλανώμενοι επαναστάτες. Ή ίσως κάτι σαν τιμωροί – νομάδες που μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος χρειαστεί για να επιβάλουν το δίκαιο. Οπως ο κ. Πολάκης βρέθηκε από την Κρήτη στην Αθήνα.

Υιοθετώντας αυτή την ερμηνεία, ίσως ο κ. Πολάκης να αισθάνεται ότι ταυτίζεται με αυτό το ρόλο. Με το ρόλο του επαναστάτη και του λαϊκού τιμωρού. Ως λαϊκός τιμωρός μπορεί να θεωρεί ότι σε μια Δημοκρατία οι χυδαίες επιθέσεις εναντίον των θεσμών, των δικαστών, των δημοσιογράφων, των ΜΜΕ, αλλά και πολιτικών αντιπάλων, επιτρέπονται. Προέχει η υπεράσπιση του αδυνάτου, τον οποίον προφανώς εκφράζει αυτόκλητα ο ίδιος.

Ο κ. Πολάκης, μάλιστα, απέδωσε τις επικρίσεις που δέχθηκε για την ημιμάθειά του στο γεγονός ότι τα «παπαγαλάκια των ΜΜΕ» και τα «τρολ του Μοσχάτου» δεν κατάλαβαν το «χιούμορ της ανάρτησης» και «φρύαξαν» επειδή ο ίδιος, όπως επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και η Εφη Αχτσιόγλου, δεν κατάγονται από τζάκια και έγιναν υπουργοί χωρίς να προβάλλονται από τα ΜΜΕ.

Δεν ξέρω πόσο εύστοχο είναι κάποιος να κάνει χιούμορ με τους εκατοντάδες νεκρούς που άφησε η ένοπλη σύγκρουση στην Ισπανία, πάντως οι Βάσκοι αυτονομιστές δεν είναι νομάδες και δεν βρίσκονται στη Βαρκελώνη αλλά στη Χώρα των Βάσκων. Επίσης θα ήταν καλό κάποιος να πληροφορήσει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι τα τελευταία χρόνια η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ βρίσκεται σε ειρηνευτική διαδικασία με το κράτος και σίγουρα δεν υπάρχει αντάρτικο πόλης «στα στενά της Μπαρτσελονέτα», όπως γράφει στις αναρτήσεις του.

Ο κ. Πολάκης θα μπορούσε μάλιστα να πάρει τηλέφωνο τον Ισπανό σύντροφό του Πάμπλο Ιγκλέσιας, για να του εξηγήσει ποιο είναι το αυτονομιστικό κίνημα που διεκδικεί ανεξαρτητοποίηση στη Βαρκελώνη. Πάντως, δεν είναι οι Βάσκοι. Είναι το κίνημα των Καταλανών αυτονομιστών που έχει την πλήρη στήριξη των Podemos, οι οποίοι μάλιστα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά πως αν έρθουν στην εξουσία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτευχθεί ο στόχος τους. Δηλαδή να χωρίσουν την Ισπανία στη μέση!

Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τα πολιτικά παιχνίδια στη Μαδρίτη, στο τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στην Καταλονία η πρόταση για απόσχιση καταψηφίστηκε. Ο επικεφαλής των Podemos, ωστόσο, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιεί το ζήτημα της Καταλονίας για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στηρίζει το νέο δημοψήφισμα που επιδιώκουν να οργανώσουν οι Καταλανοί το ερχόμενο φθινόπωρο. Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας υποστήριξε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «είναι ικανός να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία για να εμποδίσει να γίνει το δημοψήφισμα».

Οι Βάσκοι, πάντως, παραμένουν στη Χώρα των Βάσκων, οι Καταλανοί στη Βαρκελώνη και ο κ. Πολάκης στην Αθήνα, «απειλώντας» στην τελευταία του ανάρτηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην εξουσία «για πολλά χρόνια»…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.