Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Οι πραγματικοί λόγοι που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βγάλει τη χώρα στις αγορές ομολόγωνΌπως ο Αντώνης Σαμαράς που δεν θέλει να του μοιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, βγήκε στις αγορές το 2014 έτσι και ο πρωθυπουργός τώρα θέλει να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές για να δείξει ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.


Θέλει να δείξει λόγω του ότι κατηγορήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης όταν «έκλεισε» τη διαπραγμάτευση χωρίς να καταφέρει να κερδίσει το QE και να πάρει κάτι για τη ρύθμιση του χρέους, θέλει να αποδείξει πως η σταθερότητα επιστρέφει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός απροόπτου το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει για ένα 24ωρο για την αναζήτηση ομολόγων έως 3 δις ευρώ το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το πρωί. Αν υπάρξει υπερκάλυψη της προσφοράς τότε οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί γύρω στο 4,70 % ενώ οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ίσως και στο 4,50%-4,60% ενώ αντίστοιχα το επιτόκιο την περίοδο που βγήκε δοκιμαστικά η χώρα επί διακυβέρνησης Α. Σαμαρά ήταν 4,95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο πριν ληφθεί η απόφαση έχει κάνει κάτω από άκρα μυστικότητα ένα «road show» σε ξένους οίκους και οικονομικά funds σε Ευρώπη και ΗΠΑ και φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη Γαλλικών και αμερικανικών funds. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τα 2 εώς 3 δις ευρώ που αναζητούν θα βρεθούν σχετικά γρήγορα. Από αυτά τα 3 δις , τα 2 δις θα πάνε σε παλιά ομόλογα και το υπόλοιπο 1 δις ευρώ θα μπει στο ταμείο του κράτους φτηνό χρήμα με χαμηλό επιτόκιο.

Το ερώτημα που επικρατεί είναι γιατί τώρα και όχι μετά.

Ενώ η κυβέρνηση επιμένει πως πρέπει να βγει στις αγορές ομολόγων το συντομότερο δυνατό είναι γιατί θέλει να προλάβει το ΔΝΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση του ΔΝΤ που πρόκειται να βγει στις 21 Ιουλίου μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, δεν θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα και το χρέος της. Θα θα περιγράφει τη βιωσιμότητα του χρέους και αν αυτό γίνει έτσι , σημαίνει πως όσα ακολουθήσουν θα είναι αρνητικά για την οικονομία και κυρίως για την ψυχολογία της οικονομίας που θα δείχνει ότι οι επενδυτές δεν θα την εμπιστεύονται.

Ωστόσο εκείνο που θα παίξει θετικό ρόλο και ενδεχομένως να ισορροπήσει τις όποιες εντυπώσεις και αντιδράσεις μετά απο την εξέλιξη του ΔΝΤ είναι πως αναμένεται ο διεθνής οίκος standar & Poor’s να αξιολογήσει θετικά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας που αυτό σημαίνει δημιουργία κλίμα εμπιστοσύνης. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την ψυχολογία στην αγορά, στους επενδυτές και θα προωθήσει ακόμη περισσότερο το ελληνικό χρηματιστήριο που ήδη η άνοδος του Γ.Δ είναι κάτι που συζητείται θετικά στους οικονομικούς κύκλους. Το γεγονός μάλιστα που το χρηματιστήριο δείχνει θετική εικόνα βοηθά και την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως για παράδειγμα ο όμιλος Μυτιληναίος που κινήθηκε στην αγορά ομολόγων και κέρδισε φτηνό χρήμα. Ανάλογες κινήσεις σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να κάνουν οι εταιρείες ΕΛΠΕ και ΟΤΕ μετά την έξοδο της χώρας στην αγορά ομολόγων.

Όλο το κλίμα θέλει να κερδίσει και να πετύχει ο πρωθυπουργός και γι αυτό επιμένει ότι έφτασε η ώρα ενώ άλλοι παράγοντες όπως η τράπεζα Ελλάδας θα προτιμούσε να υπήρχε καλύτερο έδαφος για την έξοδο στις αγορές και καλύτερη προετοιμασία για να μην υπάρξουν φόβοι και αντιδράσεις.

Αν το εγχείρημα επιφέρει θετικά αποτελέσματα τότε η κυβέρνηση μαζί με το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει μέχρι την λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής άλλες 2-3 φορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος εκτός απροόπτου βέβαια να κρατήσει την κυβέρνηση δίχως εκλογές και αν μπορέσει μέχρι και το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος να μην επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από εξωγενείς παράγοντες που θα είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική αστάθεια και την περαιτέρω διαιώνιση της ύφεσης.

http://www.newstag.gr/politiki/66028-oi-pragmatikoi-logoi-poy-o-alexhs-tsipras-thelei-na-bgalei-th-chwra-stis-agores-omologwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου