21 Ιουλίου 2017

ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΑΚΗ➤Μηδενική η φύλαξη των εγκληματιών με ακαταλόγιστο αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος

Στην πράξη οι ασθενείς  για τους οποίους κρίνεται ότι έχουν το ακαταλόγιστο μετά τη δίκη τους νοσηλεύονται στα δημόσια ψυχιατρεία, χωρίς όμως να υπάρχει το  προσωπικό φύλαξης τους και οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών


Το τραγικό κενό στη φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά με την δολοφονία της 51χρονης στο Περιστέρι από τον 45χρονο ψυχικά ασθενή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Το δράστη βάρυνε ήδη μια καταδίκη για τη δολοφονία πριν από έξι χρόνια της τότε συντρόφου του και λόγω της ψυχιατρικής νόσου νοσηλευόταν στο Δαφνί, ως ακαταλόγιστος εγκληματίας σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα.

Όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένως ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ,  η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών παραμένει κενό γράμμα στα ψυχιατρεία διότι δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 18 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Έτσι, στην πράξη οι ασθενείς  για τους οποίους κρίνεται ότι έχουν το ακαταλόγιστο μετά τη δίκη τους νοσηλεύονται στα δημόσια ψυχιατρεία, χωρίς όμως να υπάρχει το προσωπικό φύλαξης τους και οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

Σε κάθε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), νοσηλεύονται σε διάφορα τμήματα πάνω από 30 ασθενείς αυτής της κατηγορίας. Μόνο το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, διαθέτει μια τέτοια κλινική που ονομάζεται «τμήμα ακαταλογίστων».

«Οδηγούνται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, νοσηλεύονται με τους άλλους ασθενείς, χωρίς καμία φύλαξη. Οι εν λόγω ασθενείς είναι όμως επικίνδυνοι για τους άλλους ασθενείς, το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης είναι επικίνδυνοι για το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον. Εάν θελήσουν να φύγουν από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, είναι πανεύκολο. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν την ευθύνη νοσηλείας και όχι της φύλαξης. Τα εν λόγω άτομα υπόκεινται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, είναι ελεύθερα στο περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου. Μπορεί στα πλαίσια της αποασυλοποίησης να φιλοξενούνται σε εξωνοσοκομειακές δομές, να τους χορηγούνται άδειες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη νοσηλεία» περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Στο συγκεκριμένο θέμα όλοι οι εργαζόμενοι στο πεδίο της ψυχικής υγείας καταλογίζουν εγκληματική και διαχρονική αδιαφορία των αρμοδίων στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης. Βάσει του νόμου –που δεν εφαρμόζεται-  οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα πρέπει να φυλάσσονται σε ψυχιατρικές κλινικές που θα δημιουργηθούν εντός των φυλακών.

Οι «βαριές» εισαγωγές στα ψυχιατρεία

Ωστόσο, οι ακαταλόγιστοι εγκληματίες αποτελούν μια κατηγορία ψυχικά ασθενών που φτάνουν στα ψυχιατρεία. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε κάθε εφημερία γίνονται περισσότερες από 30 εισαγωγές ασθενών με εισαγγελική εντολή εγκλεισμού. «Ασθενείς διεγερτικοί, επικίνδυνοι, κακοποιοί προσέρχονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, προκειμένου να εισαχθούν και να νοσηλευθούν σε τμήματα οξέων περιστατικών. Πολύ συχνά οι νοσηλευτές του εφημερείου και μετέπειτα οι νοσηλευτές στα Νοσηλευτικά Τμήματα στην σωματική έρευνα που κάνουν στους ασθενείς που εισάγονται, βρίσκουν πάνω τους όπλα, μαχαίρια, γκλομπς και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα» επισημαίνεται από την Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, πως μεταξύ των εισαγωγών περιλαμβάνονται:

•           Ασθενείς που βρίσκονται προφυλακισμένοι και για σοβαρά ποινικά αδικήματα φρουρούμενοι επί 24ωρου βάσεως από το Σώμα Ειδικών Φρουρών.

•           Άτομα που διώκονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και ο Εισαγγελέας διατάσσει την 24ωρη φύλαξη από το Σώμα Ειδικών Φρουρών.

•           Άτομα που εισάγονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως ο δολοφόνος της άτυχης 51χρονης γυναίκας από το Περιστέρι. Είναι άτομα που εντάσσονται στο άρθρου 69 του ποινικού κώδικα τα οποία έχουν διαπράξει φρικτά εγκλήματα. Καταδικάζονται ισόβια ή με μικρότερες ποινές και το Δικαστήριο διατάσσει να εκτίσουν την ποινή τους χωρίς φύλαξη στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ