24 Ιουλίου 2017

Θα ήμασταν Βενεζουέλα σήμερα εάν...

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης αξιόπιστος; Ας πούμε πως όχι, μιας και δεν έχει κρύψει ότι ενδιαφέρεται από την μία να κατέβει στις επερχόμενες εκλογές και από την άλλη θέλει να «πουλήσει» όσο το δυνατόν περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου του. Άρα η συγκυρία μπορεί και να σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κινείται για προσωπικό του όφελος.


Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της μια πιο τεχνοκρατική και σαφώς πιο πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν υπήρξε ένα απλό πρόσωπο, ένας περαστικός που απλώς περπατούσε από την Ηρώδου Αττικού και μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν ήταν απλώς ένας καθηγητής οικονομικών με «προωθημένες» ιδέες ή έστω ένας εκκολαπτόμενος συγγραφέας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ΗΤΑΝ ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Με άλλα λόγια ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε στα χέρια του την τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Ο άνθρωπος που βρισκόταν δίπλα στον πρωθυπουργό σε όλες τις δύσκολες και κρίσιμες διαπραγματεύσεις το εφιαλτικό για την Ελλάδα πρώτο εξάμηνο του 2015. Όταν η χώρα βρέθηκε με το ένα πόδι στη χρεοκοπία και στο κενό.

Ήταν ο πολιτικός που χαρακτηρίστηκε ως «περιουσιακό στοιχείο» ή αλλιώς «asset». Συμπέρασμα: Kάθε του λέξη και κάθε περιγραφή του για εκείνη περίοδο είναι όχι μόνο άξια σχολιασμού  αλλά και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, αποτελεί και αντικείμενο δικαστικής έρευνας.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τα όσα γράφονται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Για την ΝΔ κομβική παράμετρος στην «εξίσωση» Βαρουφάκη αποτελεί η παραδοχή του προέδρου του ESM Klaus Regling ότι η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 100 δισ. ευρώ. Μια δημόσια διακηρυγμένη θέση του ευρωπαίου αξιωματούχου, μέσα από την οποία μπορούν ακόμα και να στοιχειοθετηθούν αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου όπως εκτιμούν στην Πειραιώς,όπου αναμένουν κίνηση της ελληνικής δικαιοσύνης.

«Μετά τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου για τον κ. Βαρουφακη και τη ραδιοφωνική συνέντευξη Λαφαζάνη η δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει και να αρχίσει την έρευνα. Τα όσα ήρθαν στο φως ήταν αποκαλυπτικά των προθέσεων της τότε ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» τόνιζε στο liberal.gr υψηλόβαθμη κομματική πηγή, με τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη να γράφει στο twitter ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι πλέον επιβεβλημένη.

Στη ΝΔ δεν κρύβουν την εκτίμηση πως αν τα σχέδια που συζητούνταν στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο εκείνη είχαν προχωρήσει, «η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό επιμένουν ότι ακόμα και αν η πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή επιμένει στο ΟΧΙ για την εξεταστική, η επιτροπή θα συσταθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης.

«Όσο δεν μιλάει το Μαξίμου, δια της σιωπής επιβεβαιώνει όσα λέει ο Βαρουφάκης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στο ΣΚΑΙ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική διάψευση, γιατί ο πρώην ΥΠΟΙΚ τους έχει καταγράψει όλους.

Στην Πειραιώς αντιμετωπίζουν με σκωπτικό τρόπο την επιχείρηση απομόνωσης του κ. Βαρουφάκη που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μέγαρο Μαξίμου και υπενθυμίζουν παλαιότερες δηλώσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που αποθέωναν τον πρώην υπουργό. Μία από αυτές ήταν της κυρίας Αυλωνίτου, η οποία στις 26 Απριλίου 2015 έλεγε: «Σαμαράς και Βενιζέλος πήγαιναν στα τραπέζια και ξεπούλαγαν τη χώρα έναντι πινακίου μπον φιλε. Ο Βαρουφάκης ευτυχώς είναι του λιτού βίου». Η υπόθεση με τις αποκαλύψεις των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε  αφορμή για να ενωθούν ξανά τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων τοποθετήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέρ της παρέμβασης της δικαιοσύνης αλλά και υπέρ της αναγκαιότητας σύστασης εξεταστικής επιτροπής, συνδέοντας μάλιστα ευθέως τις κινήσεις Βαρουφάκη και Λαφαζάνη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

http://www.liberal.gr/arthro/154717/politiki/2017/tha-imastan-benezouela-simera-ean-.html