28 Ιουλίου 2017

«Ο κύκλος των χαμένων συμβούλων» του Γιάνη Βαρουφάκη

Η «dream team» µε τα σχέδια τρόµου για την Ελλάδα, και πώς αποκαταστάθηκε µετά τον παραγκωνισµό του πρώην «τσάρου»

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο κινηµατογραφικός καθηγητής Τζον Κίτινγκ, τον οποίο υποδύθηκε ο Robin Williams, σύστησε µε τους µαθητές του την άτυπη, µυστική λέσχη λογοτεχνίας «Ο Κύκλος των Χαµένων Ποιητών» και τους ενθάρρυνε να πάνε κόντρα στο σύστηµα και να είναι σοφοί όταν θα διαµαρτύρονται εναντίον του.

Σχεδόν 25 χρόνια µετά, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρότησε στο υπουργείο Οικονοµικών τον δικό του «Κύκλο των Χαµένων Συµβούλων», για να οργανώσει όσα είχε στο µυαλό του και να κινηθεί ενάντια στο σύστηµα του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Ορισµένοι από αυτούς τους συµβούλους εµφανίστηκαν από το πουθενά και άλλοι ήταν γνωστοί από παλαιότερα. Οσα σχεδίασαν πριν από δύο χρόνια δεν πραγµατοποιήθηκαν ποτέ και πλέον έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται, προκαλώντας από έντονο σκεπτικισµό µέχρι και τρόµο, αφού προέβλεπαν ακραίες λύσεις για ακραίες καταστάσεις.

∆ύο χρόνια µετά, οι περισσότεροι δεν δικαιολόγησαν τις περγαµηνές που τους συνόδευαν και τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η εµφάνισή τους. Πλέον περιορίζονται στις δραστηριότητες που είχαν και πριν και δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο «Χαµένοι Σύµβουλοι». Ο µοναδικός που παρέµεινε στο υπουργείο Οικονοµικών και µετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη είναι ο Κορεάτης Glenn Kim, ο οποίος έγινε η αφορµή για να ανοίξει ξανά ο «Φάκελος 2015» µε το πολυθρύλητο «Plan X», το διπλό νόµισµα και τα οµόλογα. Από αυτούς τους συµβούλους του Γ. Βαρουφάκη, πέπλο µυστηρίου καλύπτει τον Κορεάτη Kim Brian Yuhyun. Η εµφάνισή του στο υπουργείο Οικονοµικών ταυτίστηκε µε την άφιξη του έτερου Κορεάτη, Glenn Kim, στην Αθήνα. Το µυστήριο ξεκίνησε από τη στιγµή που ποτέ δεν έγιναν γνωστές λεπτοµέρειες για τις αρµοδιότητες και τον ρόλο του, αλλά ούτε και το βιογραφικό και η προϋπηρεσία του. Στα επίσηµα έγγραφα για τις µετακινήσεις του περιγραφόταν ως «ιδιώτης» και, παρά την εµπλοκή του στις διαπραγµατεύσεις αλλά και την παρουσία του στο υπουργείο τις περιόδους που απουσίαζε ο Γ. Βαρουφάκης σε ταξίδια, δεν δόθηκε ποτέ καµία διευκρίνιση για τις δραστηριότητές του. Η «εξαφάνισή» του ήταν το ίδιο µυστηριώδης όπως και η εµφάνισή του και συνδυάστηκε µε τον σταδιακό παραγκωνισµό του Γ. Βαρουφάκη από την ελληνική διαπραγµατευτική οµάδα πριν από τον Ιούνιο του 2015.

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ
Κερδισµένος από την εµπλοκή

Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονοµικών James Galbraith ήρθε στην Ελλάδα µε τη φήµη του πατέρα του, John Galbraith, να τον συνοδεύει και την επαφή του µε τον Γ. Παπανδρέου να τον έχει κάνει γνωστό στο ελληνικό κοινό. Ο Γ. Βαρουφάκης τον έφερε στην Αθήνα για δεύτερη φορά, µε αποκλειστική αποστολή να ηγηθεί της µυστικής οµάδας που συγκροτήθηκε για να καταρτίσει το περίφηµο «Plan X», το οποίο θα εφαρµοζόταν αν οι διαπραγµατεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Ο Αµερικανός καθηγητής εγκατέλειψε την Ελλάδα όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από την οδό Νίκης, αλλά φρόντισε να εκµεταλλευτεί την παρουσία του στη χώρα µας για τη δική του προβολή αλλά και για έσοδα. Ετσι, το 2016 παρουσίασε το βιβλίο του «Καλώς όρισες στη µαρτυρική αρένα», αποκαλύπτοντας τροµακτικές πτυχές του «Plan X», όπως την ανάληψη της ευθύνης για τη δηµόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προµήθειες από τα υπουργεία Εθνικής Αµυνας και Εσωτερικών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την επιστράτευση των υπαλλήλων που στελεχώνουν σηµαντικούς δηµόσιους οργανισµούς.
Πλέον έχει επιστρέψει στην Αµερική, στα καθήκοντά του στο Πανεπιστήµιο του Τέξας και στο Ινστιτούτο Levy, και µε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να κερδίσει προβολή, µιλώντας για την εµπειρία του στην Ελλάδα και το πλάνο που είχε καταρτίσει µαζί µε άλλους οικονοµολόγους. Παράλληλα, ασκεί κριτική στον Αµερικανό πρόεδρο, D. Trump, ενώ πέρυσι είχε εµπλακεί σε έναν «πόλεµο» οικονοµολόγων, για να υπερασπιστεί τον -τότε διεκδικητή του χρίσµατος των ∆ηµοκρατικών, Bernie Sanders.

Ντάνιελ Μούνεβαρ
«Αποκαταστάθηκε» στα Ηνωµένα Εθνη

Ο Κολομβιανός οικονοµολόγος Daniel Munevar Sastre είναι ο µοναδικός από τον κύκλο των συµβούλων του Γ. Βαρουφάκη που µετά την ελληνική περιπέτειά του κατάφερε να εξελιχθεί και να τοποθετηθεί σε µία καλύτερη θέση από εκείνη που βρισκόταν παλαιότερα. Ο D. Sastre παρέµεινε σύµβουλος του πρώην υπουργού Οικονοµικών µέχρι την αποχώρησή του, τον Ιούλιο του 2015, έχοντας ως αρµοδιότητες τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσµου Πλαισίου ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής και την ανάλυση της βιωσιµότητας του χρέους, αλλά και την τεχνική υποστήριξη των διαπραγµατεύσεων.
Η τοποθέτησή του στη θέση αυτή σε ηλικία µόλις 30 ετών ήταν εισήγηση του James Galbraith, ο οποίος ήταν καθηγητής του και τον είχε προσλάβει ως βοηθό στο Τέξας. Η καριέρα του µετά την Αθήνα πήρε την ανιούσα, καθώς πριν από τρεις µήνες βρήκε νέα δουλειά στη ∆ιάσκεψη των Ηνωµένων Εθνών για το Εµπόριο και την Ανάπτυξη στην Ελβετία, ως σύµβουλος οικονοµικών υποθέσεων. Παρά τα δύο χρόνια που πέρασαν από την ηµέρα που αποχώρησε από την Αθήνα, δεν έχει ξεχάσει τη χώρα µας. Στον προσωπικό του λογαριασµό στο Twitter σχολιάζει την πορεία των διαπραγµατεύσεων µεταξύ Ελλάδας και εταίρων, αλλά και τις αποφάσεις για το χρέος, τοµέα στον οποίο ειδικεύεται, ασκώντας κριτική στη γερµανική πλευρά.

Κιμ Γκλεν
90.000 ευρώ τού δίνει ο Τσακαλώτος

Το μοναδικό μέλος της «dream team» των συµβούλων του Γ. Βαρουφάκη που εξακολουθεί να βρίσκεται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών είναι από τα πρόσωπα µε τη µεγαλύτερη θητεία στο οικονοµικό επιτελείο, αφού προϋπάρχει του Ευ. Τσακαλώτου. Από το 2015 συµµετέχει σε όλες τις διαπραγµατεύσεις µε τους εταίρους, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποτέ ο ρόλος του παρά τις επίµονες ερωτήσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Τη δηµοσιότητα απασχόλησε µετά τα όσα αποκάλυψε για τους σχεδιασµούς του 2015, για το παράλληλο νόµισµα και τις πληρωµές µε οµόλογα, ενώ αυτή ήταν από τις ελάχιστες εµφανίσεις που έκανε µετά από εκείνη πίσω από τον Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του µετά τη 17ωρη διαπραγµάτευση το 2015.
Παρόλο που από το 2015 εργάζεται για την ελληνική κυβέρνηση, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ δεν έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο και επισκέπτεται την Αθήνα µόνο για να συναντήσει τον Ευ. Τσακαλώτο και µαζί να µετακινηθούν µέχρι τις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Η αποχώρηση του Γ. Βαρουφάκη από το υπουργείο τελικά δεν του κόστισε τη θέση του, αλλά τον µισθό του, αφού, όταν έληξε η πρώτη σύµβαση που είχε και προέβλεπε αµοιβές 125.000 ευρώ µηνιαίως, δέχθηκε να υπογράψει σύµβαση µε αιµατηρές περικοπές, µε την ετήσια αµοιβή του να φτάνει το ύψος των 90.000 ευρώ.

Έλενα Παναρίτη
Συνεργάζεται µε ΜΚΟ για εκδηλώσεις

Όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση της Ελενας Παναρίτη ως ειδικής συµβούλου του Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονοµικών, η έκπληξη προκλήθηκε από το παρελθόν της, το οποίο ήταν κάτι παραπάνω από γνωστό, αφού έξι χρόνια πριν είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας µε το ΠΑΣΟΚ. Οι µουρµούρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό της έγιναν κραυγές όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ∆ΝΤ. Σαράντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν κείµενο διαµαρτυρίας ζητώντας την ανάκληση της τοποθέτησής της, κατηγορώντας τη για το µνηµονιακό της παρελθόν. Πού να ήξεραν, βέβαια, ότι λίγους µήνες αργότερα θα γίνονταν οι ίδιοι µνηµονιακοί; Εκείνο το σηµείο σήµανε και τη λήξη της θητείας της στο οικονοµικό επιτελείο, από κοινού µε τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε προσπαθήσει να τη σώσει µε τον διορισµό, που ακυρώθηκε.
Η κ. Παναρίτη, που δηλώνει «θεσµική οικονοµολόγος», δεν δικαιολόγησε το βαρύ βιογραφικό που προέβαλε το 2015, µε σπουδές σε φηµισµένα πανεπιστήµια των ΗΠΑ και προϋπηρεσία στην Παγκόσµια Τράπεζα. Πλέον δραστηριοποιείται στη ΜΚΟ Thought4Action, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και οµιλίες για οικονοµικά θέµατα. Τον τελευταίο χρόνο η εν λόγω ΜΚΟ έχει συνεργαστεί και µε το υπουργείο Τουρισµού, διοργανώνοντας εκδηλώσεις.

Σόρος Σαμπαγιατί
Επενδύει κεφάλαια µέσω Ελβετίας

Προερχόμενος από το Ιράν και το… χηµικό εργαστήριο, ο Soroosh Shambayati, που στράφηκε στην τραπεζική αγορά τη δεκαετία του ’90, είχε την πλέον βραχύβια παρουσία στο πλευρό του Γ. Βαρουφάκη. Στον πρώην υπουργό παρείχε συµβουλές για ζητήµατα που µέχρι να γίνουν οι αποκαλύψεις για το «Plan X» φαίνονταν κάπως άσχετα µε την επικαιρότητα του 2015 και τις συνεχείς διαπραγµατεύσεις, αλλά πλέον συµπληρώνουν ένα κοµµάτι του παζλ που έλειπε.
Με θητεία στην Goldman Sachs, τη Citigroup και τη Lehman Brothers, από όπου ξεκίνησε η παγκόσµια οικονοµική κρίση το 2008, είχε ειδίκευση στα τραπεζικά παράγωγα, πολύπλοκα προϊόντα τραπεζών, και στην απλοποίηση της φορολογίας. Η άφιξή του στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2015 ταυτίστηκε µε την περίοδο που εκπονήθηκε είτε η µελέτη επιπτώσεων του Grexit (σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό) είτε το «Plan X» (σύµφωνα µε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών Γ. Βαρουφάκη). Πολλά από αυτά τα τραπεζικά παράγωγα ήταν µέρος των σχεδιασµών του «Plan X». Ο Ιρανός οικονοµολόγος, αφού παρείχε τις συµβουλές του στον πρώην υπουργό Οικονοµικών, επέστρεψε στην Ελβετία και στη διευθυντική του θέση στο LG Group, έχοντας την ευθύνη της LG Capital, επενδύοντας κεφάλαια πολλών εκατοµµυρίων δολαρίων.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/kiklos-ton-chamenon-simvoulon-tou-giani-varoufaki?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter