11 Ιουλίου 2017

ΥΠΕΞ σε ΥφΥΠΕΞ Γερμανίας: Να αποφεύγεις μαθήματα Ιστορίας στα Βαλκάνια

Την έντονη ενόχληση της Αθήνας προκάλεσε δήλωση του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ, ο οποίος κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψης στα Σκόπια αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και χαρακτήρισε «παράλογη» τη διένεξη για το ονοματολογικό.


Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί αιχμηρά τον Σοσιαλδημοκράτη υφυπουργό να σέβεται τις «ευαισθησίες» των ευρωπαίων εταίρων του και να αποφεύγει τα «μαθήματα Ιστορίας» κατά τις επισκέψεις του στα Βαλκάνια.

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί τροχοπέδη στην ένταξη της χώρας στο NATO αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, την τελευταία τριετία το Βερολίνο έχει βελτιώσει τη συνεργασία του με ορισμένα κράτη της Βαλκανικής – όπως η Αλβανία – επενδύοντας στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Ο κ. Ροθ είναι υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στο γερμανικό ΥΠΕΞ και στις δηλώσεις του κάλεσε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να είπε πως η Ιστορία πρέπει να αφεθεί στην Ιστορία και ότι πλέον όλες οι πλευρές να προχωρήσουν σε κοινό μέλλον.

Μολονότι το ζήτημα της ονομασίας παραμένει άλυτο επί περισσότερο από δύο δεκαετίες, η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που συγκροτήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, αναθέρμανε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο νέος σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου, με τους δύο άνδρες να συζητούν μεταξύ άλλων περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ταξιδεύσει στα Σκόπια στα τέλη Αυγούστου ώστε να συνεχιστούν, με πιο εντατικούς ρυθμούς, οι διαβουλεύσεις.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/350912/aihmiri-apadisi-upex-se-roth-na-apofeugeis-mathimata-istorias-sta-valkania/