11 Ιουλίου 2017

Κ@ΛΟ τους έκανε ο Κυριάκος αναδεικνλυοντας το διαφορετικό σανό Τσίπρα-Καμμένου για το όνομα των Σκοπίων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση με αφορμή τις θέσεις του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.


Ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο του είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με την θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία. «Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη αλλά δεν γίνεται σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλη άποψη να έχει ο υπουργός εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Αμυνας. Προκαλείται μείζον θέμα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης καθώς «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Απευθυνόμενος δε στον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δεν μπορείτε κύριε Τσίπρα να έχετε υπουργό Αμυνας έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής».

Καμμένος: Πρόβλημα υπαρξιακό έχετε εσείς

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Πάνος Καμμένος λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει ψηφίσει ποτέ τη θέση της σύνθετης ονομασίας γιατί δεν ήρθε στη Βουλή κάτι τέτοιο και επετέθη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι αυτός έχει πρόβλημα με την συνοχή του κόμματος του ενώ στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
«Πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει αλλαγή της θέσεως αυτής, το 2008 είναι ανακοίνωση δεν είναι νόμος. Πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς ένα γήπεδο νάτος νάτος ο προδότης. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε όπως η αδερφή σου με τον Καραμανλή για το σχέδιο Ανάν ούτε για το ΝΑΤΟ. Να 'στε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά».

Τσίπρας: «Τώρα τα οικογενειακά σας θα λύσουμε ρε παιδιά»
Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στην Ολομέλεια
επικρατούσε αναβρασμός με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει «τώρα τα οικογενειακά σας θα λύσουμε ρε παιδιά».

Κοτζιάς: Δεν άλλαξα την ανάρτηση του 2007 για να μη θεωρηθεί ότι αλλάζουμε γραμμή

«Εμείς θέλαμε να κάνουμε συζήτηση για το κυπριακό και να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία ώστε ο πρέσβης της Κύπρου να μεταφέρει το κλίμα. Για τις δηλώσεις του 2008 έχω να απαντήσω.
Υπάρχει μια ανάρτηση στο ΥΠΕΞ από το 2007, έχω αποφασίσει να μην το πειράξω, αν την πείραζα και την άλλαζα θα θεωρούνταν ότι έχουμε μια νέα διαφορετική πολιτική γραμμή.
Εχω κάνει έκκληση στα κόμματα να μου δώσουν τις απόψεις τους για το ονοματολογικό».

Από το κυπριακό στην ονομασία των Σκοπίων

Θέμα με την ονομασία των Σκοπίων προέκυψε ξαφνικά κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε προηγούμενη επισήμανση του Βασίλη Λεβέντη είπε ότι υπάρχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Μάλιστα είπε ότι αυτή η θέση επικυρώθηκε δύο φορές στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει και την κυβερνητική πλειοψηφία εκτός από την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πάνος Καμμένος ο όποιος διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως η μόνη απόφαση για τα Σκόπια είναι αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992. Ο κ Καμμένος ανέφερε ότι εκείνη η  απόφαση απέρριπτε την χρήση του ονόματος Μακεδονία. «Εάν θέλετε ζητήστε από τον Προκόπη Παυλόπουλο νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να αλλάξετε άποψη για  εκείνη τη θέση αλλά ρωτήστε και τους βουλευτές σας  από τη Μακεδονία να σας πουν την άποψή τους».

Στη συζήτηση παρενέβη ο Βασίλης Λεβέντης οποίος ζήτησε η παρούσα Βουλή να πάρει τις δικές τις αποφάσεις «δεν γίνεται να παραπέμπουμε συνέχεια σε αποφάσεις  που πάρθηκαν στο παρελθόν», είπε ο πρόεδρος της ένωσης κεντρώων.

Το λόγο ζήτησε για ακόμη μια φορά η Αλέκα Παπαρήγα για να εξηγήσει την στάση του ΚΚΕ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του 1992.

«Για το θέμα των Σκοπίων είχαμε ένα συνολικό πακέτο διαφωνιών ωστόσο δεχόμασταν πως δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μειονότητα. Όμως με βάση εκείνη την απόφαση πρέπει να παραδεχτούμε πως η θέση των κομμάτων μέσα στο χρόνο άλλαξε και αναδιαμορφώθηκε». Είναι λοιπόν απαράδεκτο πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα ο Πάνος Καμμένος να επικαλείται συνέχεια την απόφαση του 92. Μάλιστα η κυρία Παπαρήγα σημείωσε «είμαι σε θέση να σας πω πως πάρθηκε η εκείνη η απόφαση. Και εκείνοι που συμφώνησαν στη μη χρήση του ονόματος  αναγνώριζαν την γεωγραφικότητα  του όρου αλλά υπό το βάρος των συλλαλητηρίων που γίνονταν τότε δεν μπορούσαν να το πουν  δημόσια. Να σταματήσει λοιπόν το βιολί της σύσκεψης του 1992».
Κλείνοντας το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως όταν έρθει η ώρα για να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων η κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα θα το χειριστεί και θα προσπαθήσει να έχει μία ευρεία σύμπτωση όλων των πτερύγων της Βουλής γύρω από την επίλυση του προβλήματος.