13 Ιουλίου 2017

Μία πόλη, δύο επισκεψεις, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ο προορισμός, ίδιος. Η δυτική Μακεδονία. Η χρονική συγκυρία, ίδια. Τα προβλήματα της περιοχής, ίδια. Οι πολιτικές προσεγγίσεις όμως, τελείως διαφορετικές. Με διαφορά μόλις 30 ημέρες, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκαν την Κοζάνη, βάζοντας στην ατζέντα τους την ενεργειακή πολιτική της χώρας.


Όποιος έκατσε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες και παρακολούθησε τις δύο επισκέψεις θα αντιλήφθηκε ότι υπήρξε μια μεγάλη διαφορά. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους δύο πολιτικούς.

Με την αναγκαία προκαταβολική υποσημείωση ότι κανείς δεν μπορεί να επικροτήσει ακραίες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το καλοσώρισμα στον πρωθυπουργό δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι έντονες διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και «αψιμαχίες» με αστυνομικές δυνάμεις, σε αντίθεση με τα όσα είχαν γίνει ένα μήνα πριν.

Πιο συγκεκριμένα έξω από το Εκθεσικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα πραγματοποιούσε ομιλία ο κ. Τσίπρας, συνδικαλιστές της ΔΕΗ συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση για αρκετή ώρα.

Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν το Εκθεσιακό Κέντρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν «μάχες» ανάμεσά τους.

Λίγο νωρίτερα, συνδικαλιστές είχαν εμφανίστει, κουβαλώντας ένα φέρετρο έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.

Η διαφορά αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη ΝΔ, γι' αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση:

«Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η., όπως και όλοι οι πολίτες, ζητούν αξιοπιστία από τον πολιτικό κόσμο. Γι' αυτό όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις μονάδες της Δ.Ε.Η. στο Αμύνταιο έγινε δεκτός με σεβασμό και είχε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους για τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνει.Αυτό ίσχυσε και όταν οι απόψεις τους ήταν διαφορετικές.Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας που έχει εξαπατήσει την κοινωνία με ψέματα, δεν γίνεται πλέον αποδεκτός ως συνομιλητής. Απομονώνεται από τους πολίτες και αντιδρά με αυταρχισμό. Εισπράττει τα επίχειρα της αναξιόπιστης πολιτικής του».

Στη ΝΔ δε θεωρούν «τυχαία» τα όσα έγιναν στην Κοζάνη. Αντιθέτως πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους με την ανακολουθία λόγων και πράξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση συνολικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα όσα οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί, προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές.

Υψηλόβαθμο μάλιστα στέλεχος της ΝΔ θυμήθηκε στο liberal.gr το κλίμα που είχε συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο Αμύνταιο, με αφορμή τις κατολισθήσεις στο ορυχείο της ΔΕΗ: «Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη δυτική Μακεδονία και δεν κορόιδευσε κανέναν. Μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες στις συζητήσεις που έκανε εκεί με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, όμως οι διαφωνίες αυτές έγιναν με αξιοπρέπεια. Δεν υποσχέθηκε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», σημείωσε το στέλεχος της ΝΔ στο liberal.gr, σε αντιδιαστολή, όπως συμπλήρωσε, με τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε επισκεφτεί την πληγείσα, από φυσικές καταστροφές, περιοχή του Αμυνταίου στις 14 Ιουνίου.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή είχε συναντήσει συνδικαλιστές αλλά και κατοίκους, ενώ στις δηλώσεις του είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πως «άμεση προτεραιότητα ήταν η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης κατολίσθησης μέσα από τις επιτροπές, οι οποίες είχαν συγκροτηθεί».

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την επαφή του με τους πολίτες, εξαιτίας των δικών του επιλογών και πλέον η ίδια η κοινωνία τείνει να τον απαξιώσει. Μια απαξίωση, η οποία όπως σημειώνουν, θα γίνεται μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός, σε αντιδιαστολή με την εκ διαμέτρου αντίθετη παρουσία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, καταθέτει «καθαρές» και ειλικρινείς προτάσεις, που κάνει και αυτούς που διαφωνούν να τον ακούν.

http://www.liberal.gr/arthro/152344/politiki/2017/mia-poli-duo-episkepseis-duo-diaforetikes-proseggiseis.html