19 Ιουλίου 2017

Σαουδική Αραβία: Η «επαναστάτρια» με την μίνι φούστα τα βάζει με τον νόμο της σαρίας

Τo μίνι της κοπέλας που άναψε φωτιές όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία αλλά και τα social media ήταν μία πράξη διαμαρτυρίας έναντι της κυβέρνησης του Ριάντ ή μήπως μία αντίδραση της νέας γενιάς για τον υπερσυντηρητικό κώδικα ενδυμασίας των γυναικών;


Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στο Διαδίκτυο οι αρχές προχώρησαν χθες στη σύλληψη της γυναίκας- μοντέλο που τόλμησε να αψηφήσει το "dress code" και να κυκλοφορήσει με μίνι φούστα σε ιστορικό χώρο.

Σύμφωνα με τα αραβικά ΜΜΕ που επικαλούνται αστυνομικές πηγές του Ριάντ,η πράξη της κοπέλας είχε στόχο να εκφράσει την αντίθεση των νέων στο αυστηρό ντύσιμο των γυναικών και όχι να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Η γυναίκα, το όνομα της οποίας κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό,ανακρίθηκε επί ώρες από την αστυνομία στο Ριάντ.

Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στα χέρια του Εισαγγελέα. Αυτός θα αποφασίσει εάν η «Χουλούντ»- αυτό είναι το το ψευδώνυμό της-θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη κι αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της.

Στο βίντεο που έγινε viral μετά τη δημοσίευσή του στο Snapchat το Σαββατοκύριακο, η νεαρή γυναίκα περπατάει αμέριμνη σε αρχαιολογικό χώρο φορώντας μίνι φούστα.
 
Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε σε ένα χωριό στην περιοχή Νατζ, από όπου κατάγονται πολλές από τις πιο συντηρητικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης από τις αστυνομικές αρχές, η νεαρή γυναίκα παραδέχθηκε ότι πράγματι επισκέφθηκε την ιστορική πόλη μαζί με έναν άνδρα, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι το βίντεο αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με την ίδια να έχει"πλήρη μεσάνυχτα", σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς τα ήθη της χώρας, το βίντεο προκάλεσε την οργή χρηστών του Twitter που ζητούσαν τη σύλληψή της, καθώς η γυναίκα παραβίασε τους κανόνες, που απαιτούν όλες οι γυναίκες που ζουν στο βασίλειο, ακόμη και οι τουρίστριες, να έχουν καλυμμένο πρόσωπο και σώμα.Όπως αναφέρει το CNN,το βίντεο εξαγρίωσε ορισμένους Μουσουλμάνους χρήστες των social media,πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να γράψουν στο Twitter:"Το μοντέλο Χουλούντ πρέπει να δικαστεί", αναφερόμενοι στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε η κοπέλα στο Snapchat.

 Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, την  περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ριάντ ανακοίνωσε ότι τα κορίτσια θα μπορούν για πρώτη φορά να συμμετέχουν σε αθλήματα σε δημόσια σχολεία.


Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ