20 Ιουλίου 2017

Τι ζήτησε δημοσιογράφος στον Εμανουέλ Μακρόν και την έδιωξε [εικόνες]

Μια από τις μεγαλύτερες «μεταγραφές» του Εμανουέλ Μακρόν, προεκλογικά, ήταν αυτή της διάσημης δημοσιογράφου Laurence Haïm, η οποία εγκατέλειψε την καριέρα της στις ΗΠΑ και μπήκε στο κόμμα του γάλλου προέδρου.

H δημοσιογράφος ήταν ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στους Γάλλους τηλεθεατές. Ανταποκρίτρια στις ΗΠΑ από το 1992 κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα για την ιδιωτική γαλλική τηλεόραση.


Γνώριζε τον Εμανουέλ Μακρόν από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Ολάντ και του είχε κάνει μια συνέντευξη, με αμερικάνικο στιλ.


Για μερικούς μήνες η διάσημη γαλλίδα δημοσιογράφος τοποθετήθηκε εκπρόσωπος τύπου του νέου κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν «Εμπρός!». Εμεινε σε αυτή τη θέση ως τις 12 Ιουλίου 2017 ώσπου ξαφνικά ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το κόμμα και επιστρέφει στις ΗΠΑ, χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους.

Η σατιρική γαλλική εφημερίδα Le Canard Enchaîné δημοσίευσε προχθές ένα επεισόδιο το οποίο εξηγεί πιθανόν το αιφνίδιο «διαζύγιο» της διάσημης δημοσιογράφου με τον Μακρόν.Σύμφωνα με την εφημερίδα, λίγες ημέρες μετά την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν και την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, η Laurence Haïm του ζήτησε να της βρει μια θέση πρέσβειρας. Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί, αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Δεν κατάλαβα, ονειρεύομαι! Τι άλλο θα ακούσω!» ήταν η σκληρή απάντηση του Μακρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία αρνείται ότι υπήρξε τέτοιος διάλογος. «Αυτές οι εκφράσεις δεν είναι του στιλ του Εμανουέλ Μακρόν. Δεν συνηθίζει να μιλάει έτσι, ειδικά με τα πρόσωπα από το περιβάλλον του, για τα οποία τρέφει φιλικά αισθήματα», δήλωσε πηγή κοντά τον γάλλο πρόεδρο.

Στο Twitter, η δημοσιογράφος αρνείται, επίσης, ότι ζήτησε θέση πρέσβειρας. «Ποτέ δεν θέλησα να γίνω πρέσβειρα. Εκτός ίσως στο κανάλι μου. Είμαι πάντα ειλικρινής σε όσα λέω. Σας ευχαριστώ όλους για την στήριξη», έγραψε.


Αλλά όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Journal du Dimanche , η Laurence Haïm δήλωσε ότι ο νέος γάλλος πρόεδρος έχει «κάποιες πλευρές που δεν μου αρέσουν». «Αλλά αυτά τα κρατάω για μένα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Laurence Haïm δεν θα πάει χαμένη. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ θα συνεργαστεί με τον David Axelrod, έναν πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα και θα εργαστούν μαζί στο Ινστιτούτο πολιτικών μελετών του πανεπιστημίου του Σικάγο. «Στις ΗΠΑ, τα πήγαινε-έλα μεταξύ δημοσιογραφίας και πολιτικής δεν απαγορεύονται» δήλωσε η ίδια.