21 Ιουλίου 2017

«Κρατάει» ο Πάνος Καμμένος με... κάτι το Μέγαρο Μαξίμου;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ουδείς δικαιούται να διατυπώνει «αφορισμούς» για τον Πάνο Καμμένο, πριν ακόμα υπάρξει ενδελεχής έρευνα όλων των παραμέτρων της υπόθεσης με τις επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.


Μέχρι τότε, μπαίνουν άλλα ερωτήματα σε ένα διαφορετικό επίπεδο, με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά:

Ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου; Ήταν σε γνώση του κ. Τσίπρα οι 12 τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Καμμένου με τον καταδικασμένο σε ισόβια για ναρκωτικά;

Στα ερωτήματα αυτά, δύο είναι οι πιθανές απαντήσεις. Η μία είναι πως όχι.

Σε αυτή την περίπτωση τίθεται θέμα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, μια και ο πρωθυπουργός αγνοεί κινήσεις μέλους του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίες σχετίζεται με έγκλειστο στις φυλακές.

Η δεύτερη απάντηση είναι πως ναι. Σε μία τέτοια περίπτωση, απορίες δημιουργούνται για τις συναντήσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία εντός του Μεγάρου Μαξίμου τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ολο το παραπάνω πλαίσιο θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα της επιχειρηματολογίας της ΝΔ στην συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Σύμφωνα με συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ βάζει και άλλη μία παράμετρο στο όλο ζήτημα: «Στην περίπτωση που η Βουλή ψήφιζε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, η εξέλιξη δε θα αποτελούσε κάτι το πρωτοφανές, για εν ενεργεία υπουργό. Με άλλα λόγια ο υπουργός Άμυνας Θα μπορούσε ακόμα και να παραιτηθεί από τα υπουργικά του καθήκοντα, χωρίς όμως να διαταραχθεί η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνόταν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα δινόταν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στην όλη υπόθεση.
Μία τέτοια εξέλιξη δε θα σήμαινε και πτώση της κυβέρνησης. Μήπως τελικά ο κ. Καμμένος εκβιάζει την κυβερνητική πλειοψηφία και γιαυτό ο πρωθυπουργός εμμένει στο να τον καλύπτει;» αναρωτιέται το γαλάζιο στέλεχος,επιχειρώντας να εξηγήσει την εμμονή Καμμένου στο ΟΧΙ για εξεταστική αλλά και την επιμονή Τσίπρα στην πολιτική κάλυψη του υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πληγές η ΝΔ επιμένει στην ατομική ευθύνη του κάθε βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού «ο κάθε βουλευτής έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και την ευθύνη του απέναντι στη Δημοκρατία και την αλήθεια», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει δια της ψήφου τους να υπερασπιστούν τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Μπορεί πρακτικά η πρόταση να μην έχει πολλές πιθανότητες υπερψήφισης, όμως σε πολιτικό επίπεδο, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως δε θα νιώσουν και πολύ άνετα, υπεραμυνόμενοι των επιλογών του υπουργού Άμυνας.
Αν θυμηθούμε μάλιστα τις «διακριτικές» αλλά ξεκάθαρες αποστάσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Μάρδας και ο Σάκης Παπαδόπουλος τότε η εικόνα στη Βουλή θα έχει ενδιαφέρον.
Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή έχει κατατεθεί από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να διερευνηθεί:

α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της Κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή,

β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου Υπουργού ή / και της Κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την Εισαγγελική λειτουργό όσο και με το Λιμενικό υπάλληλο,

και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.

 http://www.liberal.gr/arthro/154144/politiki/2017/isonkrataeisin-o-panos-kammenos-me-kati-to-megaro-maximou.html