05 Ιουλίου 2017

Η Ρένα καβάλησε το ρεύμα της εποχής ενάντια στον κρατισμό

Του Βασίλη Γεώργα

Θα μπορούσε να είναι αυτός ο συνδυασμός της ζέστης και της βαριάς μυρωδιάς από το σκουπιδαριό στο Πεδίο του Άρεως που ρίχνουν κάτω ελέφαντα, αλλά η συνέντευξη Τύπου της Ρένας Δούρου έγινε πολύ μακριά από το παραμελημένο Πάρκο της Αθήνας ώστε να πει κανείς πως επηρεάστηκε από την αποπνικτική ατμόσφαιρα.


Η αλήθεια είναι πως όσοι άκουσαν την Περιφερειάρχη της Αττικής να δηλώνει εμφατικά «μακριά από εμένα οι κρατικίστικες λογικές» και να αναγνωρίζει ότι χωρίς συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα το Πεδίο του Άρεως είναι καταδικασμένο να μαραζώσει σαν το Πάρκο Τρίτση, δυσκολεύτηκαν πολύ να πιστέψουν ότι ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον κρατισμό που επιβάλει η «κεντρική γραμμή» του κόμματος.

Η Ρένα Δούρου είπε κι άλλα που δεν τα ακούμε συχνά πυκνά από τους συντρόφους της. Όπως ότι «ευθέως απαντώ πως πρέπει να υπάρχουν εμπορικές χρήσεις μέσα στα Πάρκα, αλλά με έλεγχο». Αυτό όμως είναι ήδη κάτι που συμβαίνει. Ήδη στο Πάρκο νοικιάζονται καφετέριες και καντίνες, ενώ ετοιμάζονται ακόμη μεγαλύτερες business εφόσον προς εκμετάλλευση οδεύει το Green Park αλλά και το εμβληματικό «κτίριο Οικονομίδη» χώροι του οποίου θα διατεθούν προς εκμετάλλευση για τη δημιουργία κέντρων εστίασης και πολιτισμού.

Εδώ είναι φανερό πως κάτι συμβαίνει. Και το λέμε αυτό γιατί την ώρα που σύσσωμη η κυβέρνηση κατηγορεί την «ακραία νεοφιλελεύθερη» Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι προκάλεσε η ίδια την κρίση των σκουπιδιών για επιβάλει στους Δήμους την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, η Ρένα Δούρου όχι μόνο παραδέχθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής ήδη συνεργάζεται με ιδιώτες εργολάβους για την καθαριότητα και τη συντήρηση για να κρατήσει το Πάρκο σε μια υποτυπωδώς ανεκτή κατάσταση, αλλά και ότι το πρόγραμμά της προκρίνει ακόμη πιο έντονη συμμετοχή ιδιωτών ώστε κάποτε το Πεδίο του Άρεως να αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Περιφέρεια Αττικής, στο Πάρκο μέρος των δραστηριοτήτων καθαρισμού έχει ήδη ανατεθεί σε εργολάβους με ιδιωτικά συνεργεία που απασχολούν 25 υπαλλήλους, υπερδιπλάσιους από τους 7 μόνιμους και τους 4 συμβασιούχους.

Το σχέδιο της Περιφέρειας για την εκμετάλλευση των 230 στρεμμάτων του Πάρκου είναι ακόμη στα σπάργανα.  Και αν πιστέψουμε ότι κάποτε θα υλοποιηθεί, σε λίγο θα πρέπει να δούμε την Περιφέρεια να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για την προκήρυξη διαγωνισμών ώστε να ανατεθούν σε ιδιώτες με τριετείς συμβάσεις, ο καθαρισμός των κτιρίων, των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, των σιντριβανιών και των υπόλοιπων χώρων του Πάρκου (διάδρομοι, πλατείες, καθίσματα παιδικές χαρές κ.α). Η ασφάλεια και η επιτήρηση του χώρου επίσης πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, παράλληλα με την προγραμματική συμφωνία που υπάρχει από το 2015 με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τακτικές περιπολίες από την Ελληνική Αστυνομία.

Πουλάει η Ρένα Δούρου αντικρατισμό κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα της;  Δεν νομίζουμε. Ενδεχομένως να ψάχνει τρόπο να δώσει ένα δικό της στίγμα για το μέλλον. Δεν το ξέρουμε. Αλλά η ουσία είναι πως κάνει την επανάσταση του αυτονόητου ως διαχειρίστρια της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας που καλείται να αντιμετωπίσει χρόνια και σοβαρά προβλήματα. Το αν με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να ακουστεί πιο δυνατά και να διαφοροποιηθεί από τις ιαχές πολλών συντρόφων της που ομνύουν στον κρατισμό και εμπορεύονται την ελπίδα για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι κάτι που πιστώνεται στα υπέρ της.

Η Περιφερειάρχης είναι φυσικά προσεκτική. Δεν θα περίμενε κανείς να ζητωκραυγάζει για την ιδιωτική πρωτοβουλία και έχει δίκιο όταν λέει πως στις συμφωνίες που ετοιμάζεται να υπογράψει η  περιφέρεια με εργολάβους, πρέπει να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.  Αλλά δεν κλείνει επί της αρχής την πόρτα στους ιδιώτες. Αντίθετα την ανοίγει κάθε φορά όλο και περισσότερο γιατί προφανώς αντιλαμβάνεται ότι ούτε με το βασίλειο των γραφειοκρατών του Δημοσίου μπορεί να τα βάλει, ούτε ότι έχει φυτρώσει κάποιο λεφτόδεντρο στο Πεδίο του Άρεως.

http://www.liberal.gr/arthro/150210/epikairotita/2017/i-rena-kabalise-to-reuma-tis-epochis-enantia-ston-kratismo-.html