25 Ιουλίου 2017

Ποιος εκμεταλλεύεται την Ηριάννα;

Του Κώστα Δέρβου*

Η συζήτηση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας είναι σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών. Με αφορμή, όμως, την πολύκροτη δικαστική υπόθεση, κάνουν την εμφάνισή τους νοσηρά φαινόμενα, τα οποία δεν θα έπρεπε να υφίστανται σε ένα Κράτος Δικαίου.


Για την δίκη της Ηριάννας έχω να πω μόνο δυο λέξεις: Δεν ξέρω. Δεν είμαι ούτε δικηγόρος, ούτε βιολόγος, δεν έχω πρόσβαση ούτε στη δικογραφία, ούτε στο γενετικό υλικό, οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν είναι αθώα ή ένοχη, αν το DNA που βρέθηκε είναι επαρκές, αν καταδικάστηκε μόνο για αυτό, αν πρέπει να αποφυλακιστεί μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Η πλευρά της μιλά για μια άδικη καταδίκη. Δυστυχώς, δεν έχω ούτε επαρκείς γνώσεις, ούτε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης για να πω αν έχει δίκιο ή άδικο.

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα Κράτος Δικαίου κανένας αθώος δεν πρέπει να στερείται την ελευθερία του. Η αθωότητα και η ενοχή ενός κατηγορουμένου κρίνεται από το δικαστήριο και, ειδικά όταν κάποιος κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή, από έμπειρους δικαστές, οι οποίοι, όμως, δεν παύουν να είναι άνθρωποι και, άρα, πάντα να υπάρχει το ενδεχόμενο του λάθους. Και, για το λόγο αυτό, η ορθότητα των αποφάσεών τους ελέγχεται από ανώτερους και ανώτατους δικαστές.

Από εκεί και πέρα, η κατάσταση ξεφεύγει από το πλαίσιο της δίκης: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη», λες και είχε πλήρη γνώση της υπόθεσης, προαναγγέλλοντας εμμέσως νέα αίτηση, η οποία θα κριθεί από άλλους δικαστές. Και, για να μην παρερμηνευτεί η δήλωσή του, ο κ. Ξυδάκης έσπευσε να το πει με πιο απλά, ξεκάθαρα και κατανοητά λόγια, την ίδια ώρα που ο λαλίστατος κ. Πολάκης δίνει τον προσωπικό του καφενειακό ανένδοτο κατά των δικαστών.

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα Κράτος Δικαίου κανένας υπουργός δεν δικαιούται να παρεμβαίνει τόσο απροκάλυπτα στη Δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία της οποίας είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας. Οι δικαστές μπορεί ενίοτε να σφάλλουν, αλλά ακόμα χειρότερο από το σφάλμα είναι να αποφασίζουν υπό το κράτος απειλών και πιέσεων εναντίον τους. Βέβαια, η Κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία δείχνει με λόγια ή και με νυχτερινούς διορισμούς ότι δεν διακατέχεται από τέτοιες ευαισθησίες, κάτι το οποίο, βέβαια, είναι συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας τους.

Και, σαν να μην έφταναν οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί, την κατάσταση πυροδότησαν οι γνωστοί – άγνωστοι, τα παιδιά με τις κουκούλες, τις πέτρες και τις μολότοφ, που, για «συμπαράσταση» στην Ηριάννα, κατέστρεψαν για άλλη μια φορά τον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, υπό το πάντα αδιάφορο βλέμμα του κ. Τόσκα. Ο κ. Υπουργός φροντίζει σε κάθε αφορμή που του δίνεται να αποδεικνύει ότι αντικείμενό του δεν είναι η προστασία του πολίτη, αλλά η υπόθαλψη κάθε ιδεοληπτικού εγκληματία, ο οποίος ξέρει ότι θα σπάσει, θα κάψει, θα απειλήσει και θα χτυπήσει και στο τέλος θα φύγει «κύριος», διότι η πολιτική εντολή είναι η πλήρης ανοχή.

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα Κράτος Δικαίου κανένας κοινός ποινικός δεν δικαιούται να βλάπτει περιουσίες και δικαιώματα ή να απειλεί τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή όσων δεν είναι μαζί του χωρίς βαρύτατες συνέπειες. Η Δημοκρατία δεν αντέχει τάγματα εφόδου κανενός χρώματος, ούτε «γαλατικά χωριά» εντός της επικράτειας της χώρας. Αν η αφασία του κ. Τόσκα δείχνει πολλά για τον ίδιο, η παραμονή του στην πολιτική ηγεσία της αστυνομίας βαρύνει αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προτιμά να κλείνει το μάτι σε εγκληματίες, παρά να προστατεύει νομοταγείς βιοπαλαιστές.

Εύχομαι στην υπόθεση της Ηριάννας (και κάθε Ηριάννας) να λάμψει η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή. Εύχομαι, επίσης, να πάψει αυτή η ντροπιαστική καπηλεία της δίκης από κρατικούς λειτουργούς και περιθωριακές παρακρατικές ομάδες, ώστε να μην ζήσουμε πάλι τη συλλογική ντροπή να βλέπουμε έναν πατέρα να αναγκάζεται να κάνει δηλώσεις υποστήριξης ή αποποίησης ιδεών και πράξεων για να βοηθήσει το παιδί του. Ελπίζω, τέλος, ότι η επόμενη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φροντίσει για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, τόσο μέσω της θωράκισης των θεσμών και των λειτουργών του, όσο και μέσω της παραδειγματικής πάταξης όσων πληγώνουν τη Δημοκρατία, τις δομές της και βλάπτουν τους πολίτες της.

*Ο κ. Κώστας Δέρβος είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

http://liberal.gr/arthro/154922/apopsi/arthra/poios-ekmetalleuetai-tin-irianna2.html