09 Ιουλίου 2017

Ρόαλντ Νταλ, ο διάσημος συγγραφέας παιδικών βιβλίων ήταν πράκτορας [εικόνες]

Ο Ρόαλντ Νταλ (1916 –1990) ήταν Βρετανός συγγραφέας νορβηγικής καταγωγής, διάσημος για τα βιβλία του για παιδιά.

Έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη δεκαετία του 1940 γράφοντας βιβλία για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Πολύ γνωστός και στην Ελλάδα με τα παιδικά βιβλία του «Οι μάγισσες» «Ματίλντα» κλπ.


Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρόαλντ Νταλ εργάστηκε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, απεσταλμένος στην Ουάσινγκτον. Πολέμησε ως πιλότος της ΡΑΦ στην Ελλάδα κατά τη Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941 και αλλού. Αλλά όταν το αεροπλάνο του έπεσε στην λιβυκή έρημο, και ο Νταλ σώθηκε από θαύμα, έμεινε κουφός για ένα διάστημα και υπέφερε από τρομακτικούς πονοκεφάλους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την πολεμική αεροπορία.

Ωστόσο, δεν εγκατέλειψε τον στρατό και για μεγάλο διάστημα υπήρξε μυστικός πράκτορας της ΜΙ6.


Αυτό το άγνωστο παρελθόν του διάσημου συγγραφέα-πράκτορα βγήκε πρόσφατα στην επιφάνεια με το βιβλίο της Jennet Conant, The Irregulars και υπότιτλο «Ρόαλντ Νταλ και ο κύκλος των βρετανών μυστικών πρακτόρων στην Ουάσινγκτον στη διάρκεια του πολέμου».

Ρόαλντ Νταλ και Ερνεστ Χεμινγουέη, Λονδίνο, 1944:


Το 1941 το βρετανικό στέμμα αναζητούσε απεγνωσμένα την στήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των Γερμανών ναζί, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Ευρώπη. Με την σιωπηρή συμφωνία του Φράνκλιν Ρούσβελτ, το Λονδίνο εγκατέστησε έναν κύκλο μυστικών πρακτόρων στις ΗΠΑ ώστε να επηρεαστεί θετικά για τον πόλεμο η αμερικανική κοινή γνώμη. Υπό την αιγίδα του καναδού επιχειρηματία William Stephenson, η BSC (British Security Coordination) έπρεπε να προσλάβει νέους άνδρες και να τους επιλέξει με πρόσοντα όπως χάρισμα, εξυπνάδα και γνώσεις. Ανάμεσά τους π.χ. προσελήφθησαν ο Ιαν Φλέμινγκ -δημιουργός λίγα χρόνια αργότερα του πιο διάσημου πράκτορα του κόσμου, του Τζέημς Μποντ- καθώς και ο Ρόαλντ Νταλ.


Είχε μόλις επιστρέψει στην Αγγλία, ήταν 25 ετών και διέθετε το τέλειο προφίλ. Πώς τον ανακάλυψε η BSC και αν εκπαιδεύτηκε πριν φύγει για την Ουάσιγκτον, δεν είναι γνωστό. Την άνοιξη του 1942 ο Νταλ φθάνει στις ΗΠΑ με διπλωματικό διαβατήριο, δήθεν ως επιτετραμμένος στην βρετανικής πρεσβείας της Ουάσινγκτον. Στις ΗΠΑ ο Νταλ αρχίζει να γράφει, και γίνεται γνωστός με το βιβλίο Gremlins, εκδόσεις Walt Disney. Τότε παντρεύεται την οσκαρική ηθοποιό Patricia Neal, με την οποία έκανε πέντε παιδιά.



Η φυσική του χάρη και κομψότητα τον έκαναν γρήγορα να συχνάζει στις υψηλές σφαίρες της εξουσίας. Από τα τέλη του 1942 συνδέθηκε με στενή φιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Henry Wallace, ο οποίος του ζήτησε να γράψει το σενάριο μιας ταινίας για να στηρίξει τις φιλελεύθερες απόψεις του. Ο πρόεδρος Ρούσβελτ ενδιαφέρθηκε ο ίδιος για το θέμα.

Η ταινία δεν έγινε ποτέ, αλλά η φιλία ανάμεσα στον Νταλ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ έγινε σταθερή. Η BSC πίεσε τότε τον Ρόαλντ Νταλ να δώσει πληροφορίες για τον Henry Wallace, ο οποίος φαίνεται είχε συμπάθειες για τον κομμουνισμό. Πράγματι, το καλοκαίρι του 1943 μετά από ένα σαββατοκύριακο διακοπών στο Hyde Park, ο βρετανός πράκτορας βρήκε την ευκαιρία να στείλει μια λεπτομερή αναφορά στους ανωτέρους του.


Οι περίεργες δραστηριότητές του αλλά και η κάπως αλλαζονική στάση του τον έφεραν σε ρήξη με την βρετανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και τον Οκτώβριο του 1943 ο Ρόαλντ Νταλ ανακαλείται στο Λονδίνο. Αλλά εξακολουθεί να υπηρετεί στην BSC, παίρνει προαγωγή και ένα μήνα αργότερα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον. Από το 1944 υπηρετεί επίσημα στην BSC, σε ένα γραφείο στο Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη. Τα ασανσέρ του ουρανοξύστη του ενέπνευσαν, χρόνια αργότερα, τον ήρωά του Τσάρλι (Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, έγινε πολλές φορές ταινία).


Βασική του δουλειά είναι να συχνάζει με πολιτικούς, να τροφοδοτεί με ειδήσεις μεγάλες εφημερίδες και να συγκεντρώνει εμπιστευτικές πληροφορίες για την αμερικανική πολιτική. Ετσι ανακάλυψε π.χ. από το 1944 ότι οι Αμερικανοί θα έστελναν άνθρωπο στο φεγγάρι!

Αλλά για να φτάσει κάποιος την καρδιά της Αμερικής, πρέπει να αρέσει και στις γυναίκες. Ο Ρόαλντ Νταλ σύχνασε στα σαλόνια της νεοϋορκέζικης μπουρζουαζίας και φλέρταρε σπουδαίες κυρίες. Με τη στολή του, το παράστημά του και τα γαλάζια μάτια του, ο Νταλ είχε πολλές κατακτήσεις.

Στην οικογενειακή του ζωή ο Ρόαλντ Νταλ δεν ήταν πολύ ευτυχισμένος: η κόρη του Ολίβια πέθανε σε ηλικία 7 ετών από ιλαρά, σε ηλικία τεσσάρων μηνών, ο γιός του Θίο Νταλ τραυματίστηκε σοβαρά όταν το παιδικό του καροτσάκι χτυπήθηκε από ένα ταξί στη Νέα Υόρκη.


Για κάποιο χρονικό διάστημα το παιδί έπασχε από υδροκεφαλισμό, γεγονός το οποίο ώθησε τον πατέρα του να ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός μηχανήματος που θα διευκόλυνε την κατάσταση του γιου του. Το 1965 και ενώ ήταν έγκυος στο πέμπτο τους παιδί τη Λούση, η σύζυγός του Πατρίσια προσβλήθηκε από τρία εγκεφαλικά ανευρύσματα.


Ο Νταλ φρόντισε για την αποκατάσταση της υγείας της και τελικά η Πατρίσια κατόρθωσε να περπατήσει εκ νέου και να ξαναμιλήσει. Το 1983, το ζεύγος Νταλ πήρε διαζύγιο και ο Ρόαλντ νυμφεύθηκε την κατά 22 χρόνια νεότερή του Φελίσιτυ ντ' Αμπρώ Κρόσλαντ.