26 Ιουλίου 2017

Στη δημοσιότητα έγγραφα της CIA και του FBI για τη δολοφονία του Τζον Κέννεντυ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, το Εθνικό Αρχείο και Κυβερνητικών Ντοκουμέντων των Ηνωμένων Πολιτειών ανήρτησε στον ιστότοπό του περισσότερα από 3.800 αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ.

Αρκετά από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα δεν ήταν εντελώς άγνωστα στο κοινό, καθώς είχαν, ήδη, δημοσιευθεί ορισμένα μέρη τους, ενώ 441 αρχεία ήταν μέχρι τώρα εντελώς άγνωστα.

Μεταξύ των εγγράφων, περιλαμβάνονται διαβαθμισμένα έγγραφα της CIA και του FBI, και μεταξύ των διαβαθμισμένων εγγράφων περιλαμβάνονται και 17 ηχογραφήσεις των συνεντεύξεων με τον Γιούρι Νοσένκο, πρώην πράκτορα της KGB που αυτομόλησε το 1964, ο οποίος δηλώνει ότι ήταν υπεύθυνος του αρχείου της υπηρεσίας πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, για τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος ως γνωστόν έχει κατηγορηθεί ως ο μοναδικός υπεύθυνος για την δολοφονία Κέννεντυ.

Επίσης, μεταξύ των εγγράφων, περιλαμβάνονται και ορισμένα σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, το 1968, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του προέδρου Κέννεντυ.

Αποκαλύψεις για τη δολοφονία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Εθνικό Αρχείο των Ηνωμένων Πολιτειών εργάζεται από το 1992, για να φέρει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που σχετίζονται με την δολοφονία του Κέννεντυ, όταν ψηφίστηκε ένας νόμος για τη διατήρηση των περίπου 5 εκατομμυρίων σελίδων των αρχείων που σχετίζονται με την έρευνα, τονίζει το ABC News.

Οι περισσότερες από τις σελίδες αυτές είτε έχουν δημοσιευθεί είτε έχουν τεθεί στην διάθεση του Κοινού. Το Εθνικό Αρχείο σχεδιάζει να αποκαλύψει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.