27 Ιουλίου 2017

ΑΔΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑ; Grexit ζητούν οι Γερμανοί φιλελεύθεροι

Οι Γερμανοί φιλελεύθεροι επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μιας και, όπως υποστηρίζουν, τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχει σημειωθεί πρόοδος - Τι θα συμβεί αν συγκυβερνήσουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ;


Λιγότερο από δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει «συγκατοίκηση» των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) και των παραδοσιακών τους εταίρων, των φιλελευθέρων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ. Η πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL καταγράφει προβάδισμα 9% συντηρητικών και φιλελευθέρων έναντι του συνόλου των υπόλοιπων κομμάτων της ομοσπονδιακής βουλής.

Αναλυτικότερα, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι μπορούν να υπολογίζουν σε ένα ποσοστό 48% (Χριστιανική Ένωση 40%, Φιλελεύθεροι 8%), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά συγκεντρώνουν μόλις 39% (Σοσιαλδημοκράτες 22%, Πράσινοι 9%, Η Αριστερά 9%).

Προεκλογικά ωστόσο οι φιλελεύθεροι καθιστούν σαφές ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης με τους συντηρητικούς θα ζητήσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στο Reuters ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και μέλος του προεδρείου του κόμματος δήλωσε ότι «σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ταχθούμε υπέρ αυστηρότερων κανόνων στην Ευρωζώνη. Διότι όπως ζητάμε από τους πολίτες να τηρούν τους νόμους, έτσι και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ ζήτησε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας ότι «χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία εφήρμοσαν με συνέπεια δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν σημειώνεται καμία πρόοδος την τελευταία εξαετία. Κατά συνέπεια η χώρα θα έπρεπε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης με τη βοήθεια της ΕΕ». Ο ευρωβουλευτής του FPD εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η έξοδος από το ευρώ «θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξανασταθεί στα πόδια της και θα ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο ευρώ».

Το FDP θέλει οπωσδήποτε να ξαναμπεί στην ομοσπονδιακή βουλή

Στο προεκλογικό πρόγραμμα των φιλελευθέρων προβλέπεται μια συντεταγμένη έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς ωστόσο ταυτόχρονη αποχώρηση από την ΕΕ. Παράλληλα οι φιλελεύθεροι ζητούν μια διαδικασία συντεταγμένης πτώχευσης κρατών εντός Ευρωζώνης. «Σε αντίθεση με μια άτακτη χρεοκοπία, οι δανειστές αποκτούν με τον τρόπο αυτό δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα δεν στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στις αγορές».

Σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας συντηρητικών και φιλελευθέρων, η θέση του «μικρού κυβερνητικού εταίρου» υπέρ μιας αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από κοινού με το ισχυρό μέτωπο συντηρητικών βουλευτών, που τάσσονται εδώ και χρόνια υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την τέταρτη θητεία της Άγκελα Μέρκελ.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η Γερμανία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα και οι φιλελεύθεροι επιδιώκουν να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εκλογικό τους ποσοστό, αναζητώντας ίσως ακόμα και την πόλωση με αφορμή το ελληνικό ζήτημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το FDP θέλει να αποφύγει πάση θυσία το φιάσκο των εκλογών του 2013, όταν για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας απέτυχε να υπερπηδήσει το όριο του 5% και έμεινε εκτός ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Πηγή: DW