11 Ιουλίου 2017

Ο πονηρούλης κύριος Moscovici

Του Γιάννη Σμυρλή*

Είναι αλήθεια ότι μας είχε παραξενέψει εδώ και καιρό η στάση του ​Γάλλου Επιτρόπου, υπεύθυνου για την Οικονομική Πολιτική της Ε.Ε. Η με κάθε τρόπο στήριξή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν αυτή εξόφθαλμα εξαπατούσε – για μια ακόμα φορά – Ευρωπαίους εταίρους και Έλληνες πολίτες, ξέφευγε από τα όρια της προσπάθειας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει από την αρχή της κρίσης ως μεσολαβητής ανάμεσα στην τρόικα και την Ελληνική κυβέρνηση.


Θυμόμαστε όλοι τον κ. Moscovici να είναι εκείνος που ανέλαβε το βάρος της επαναφοράς στην ευρωπαϊκή κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο κυρίως μετά το δραματικό δημοψήφισμα, προχωρώντας διαρκώς σε δηλώσεις στήριξης που δε συνάδαν ούτε με την πραγματική κατάσταση, ούτε καν με εκείνες των στελεχών της Κυβέρνησης που ονειρεύονταν και τότε επαναστάσεις και ανατροπές.

Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Επίτροπος και το τελευταίο τρίμηνο, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε θέατρο με τους θεσμούς, εκνευρίζοντας ακόμα και τους πλέον υπομονετικούς εταίρους μας, τη στιγμή που φόρτωνε με μέτρα τους πολίτες. Ο κ. Moscovici μόνο καλά λόγια είχε να πει για την κυβέρνηση. Μέχρι και ανάπτυξη εντός του 2017 έβλεπε.

Θυμίζω μερικές μόνο από τις πρόσφατες δηλώσεις του:

«104 από τα 140 μέτρα έχουν ολοκληρωθεί. Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους και έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε σε συμφωνία» «Είμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία. Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοιες λεπτομέρειες και ουσιαστικές σχέσεις για το χρέος» 23/5/2017.

«Λέω ότι θα πρέπει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να έχει επιτυχία, πράγμα που θα σημάνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι αναγνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι έκανε τις μεταρρυθμίσεις και της δίνουμε τις πιστώσεις μέσω του προγράμματος βοήθειας και δεύτερον ότι θα πρέπει επιτέλους να βρούμε μια λύση για το χρέος» 9/6/2017.

H πλέον εντυπωσιακή δήλωσή του ωστόσο ήταν ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λαϊκίστικο κόμμα γιατί έκανε σκληρές μεταρρυθμίσεις» 30/6/2017.

Όμως, όπως σε κάθε θέατρο, έτσι και εδώ η αυλαία πέφτει κάποια στιγμή. Στις 2 Ιουλίου, μια μέρα μετά την παραπάνω δήλωση, ο Γάλλος Επίτροπος δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί των ευρωπαίων σοσιαλιστών ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να με ενδιαφέρει» 2/7/2017.

Και αυτομάτως τα αστέρια φωτίζουν τον ουρανό. Η ανιδιοτελής στήριξη του κ. Moscovici αποδεικνύεται ένα ακόμα προεκλογικό παιχνίδι σοσιαλιστικής εμπνεύσεως με στόχο τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Τότε που τα ευρωπαϊκά κόμματα θα μετρήσουν ξανά τις δυνάμεις τους και οι σοσιαλιστές -αποδυναμωμένοι σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς πια το μεγάλο συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- κινδυνεύουν να μείνουν έξω από όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές θέσεις και με μειωμένες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία λοιπόν, φλερτάρει ανοιχτά - αν και πιο διακριτικά από τον κ. Pittella - με τον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας να καταφέρει να τον ενσωματώσει στο σοσιαλιστικό σχηματισμό, αφού όπως λέει ο ίδιος «πρέπει να ανανεωθεί. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τους εκπροσώπους του κέντρου προδότες και τους Αριστερούς τρελούς».

Όλα στο βωμό της εκλογοθηρίας λοιπόν. Καθόλου τυχαίο ότι ο Γάλλος Σοσιαλιστής Επίτροπος φρόντιζε να κάνει παρέμβαση με δηλώσεις του όχι μόνο κάθε φορά που η κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετώπιζε δυσκολίες, αλλά και κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες ή συναντιόταν με Ευρωπαίους ηγέτες της οικογένειας του ΕΛΚ.

Μένει να δούμε ποιον θα προδώσει τελικά ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του -μετά τον Ελληνικό λαό φυσικά: Την ευρωπαϊκή αριστερά στην οποία ομνύει και με την οποία ήταν υποψήφιος, αλλά τελικά βρέθηκε στην 5η θέση ανάμεσα στα 8 εκλεγμένα ευρωπαϊκά κόμματα ή τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές στις συναντήσεις των οποίων συμμετέχει ανελλιπώς - με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Προέδρου Hollande - εξοργίζοντας τα κεντρογενή μέλη τους που βλέπουν το λαϊκισμό να σαγηνεύει τα υψηλόβαθμα στελέχη τους;

Τα ψέματα τελειώνουν και όλα στη ζωή έχουν μια εξήγηση. Η Κυβέρνηση της χώρας μας και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν την επικοινωνία ως προτεραιότητα και όχι την ουσία. Σε αυτήν την τακτική ο κ. Moscovici έπαιξε το παιχνίδι του και ο κ. Τσίπρας το δικό του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τους ευρωπαϊκούς λαούς και να λειτουργεί προς όφελος τους και οι παραπάνω κύριοι, δυστυχώς, δεν υπηρετούν αυτή τη Συνθήκη.

* Ο κ. Γιάννης Σμυρλής είναι Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Δημοκρατία.

http://www.liberal.gr/arthro/151329/apopsi/arthra/o-poniroulis-kurios-moskobisi.html