14 Ιουλίου 2017

ΚΟΙΝΩΣ: ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥ! O συνταξιούχος δεν αντιλαμβάνεται... την έξοδο στις αγορές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Επενδύουν σε αυτή, παρότι τη διαψεύδουν. Η έξοδος στις αγορές αποτελεί χωρίς αμφιβολία το νέο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, με το οποίο επιχειρεί να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι η οικονομία κινείται σε σωστή τροχιά και η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από τα μνημόνια.


Ήδη οι κυβερνητικές διαρροές αρχίζουν και προετοιμάζουν το έδαφος για αυτή την «ελεγχόμενη» κίνηση, η οποία μόλις πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει με μαθηματική ακρίβεια, την αφορμή για μία τηλεοπτική δήλωση του κ.Τσιπρα εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου, με έντονα τα στοιχεία της αισιοδοξίας.

Χωρίς να υπάρχει καμία προσπάθεια μείωσης και υποβάθμισης της συγκεκριμένης κίνησης, η οποία ασφαλώς και αποτελεί επιλογή προς την σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει παράλληλα να μπουν τα πράγματα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της στην πραγματική οικονομία και εν τέλει στις ζωές των Eλλήνων φορολογούμενων. Ένα πλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να γίνει κατανοητό από τους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και περιμένουν μία χαραμάδα αισιοδοξίας, την ώρα που παλεύουν με το «θηρίο» της εφορίας.

Η επικείμενη έξοδος της χώρας στις αγορές έχει απασχολήσει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ. Αναλύουν τα δεδομένα και τα πιθανά σενάρια.

Η βασική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην πολιτική επιτροπή του κόμματος: «Με μια ανταλλαγή ομολόγων, η οποία ενδεχομένως να επιτευχθεί, δεν επέρχεται αλλαγή του πολύ κακού κλίματος στην οικονομία ούτε της θλιβερής κατάστασης, που όλοι σας βιώνετε, στην αγορά. Και βέβαια αυτοί, οι οποίοι μιλούν σήμερα για έξοδο της χώρας στις αγορές, ξεχνούν ότι η Ελλάδα είχε βγει δύο φορές στις αγορές το 2014 και θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί η δική τους καταστροφική θητεία. Και βέβαια θα είχε αποφευχθεί και το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν θεωρούν ότι η έξοδος μπορεί να είναι μία σωστή κίνηση όμως δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει ήδη προηγηθεί η ψήφιση του 4ου μνημονίου όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο παρατείνει για κάποια χρονιά ακόμα την σκληρή λιτότητα.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι παρά την ελεγχόμενη έξοδο, αυτό που ρίχνει βαριά την σκιά πάνω στην ελληνική οικονομία είναι δύο άλλα γεγονότα που φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Η πρόσφατη ψήφιση ενός ακόμα μνημονίου και η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στο Εurogroup του Λουξεμβούργου.

Αναφορικά με τη ψήφιση του «νέου» μνημονίου, γαλάζια στελέχη σημείωναν:

1. Ακύρωσε το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα το 2019, 2020 και 2021 θα συνεχίσει να είναι στο Τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου,καθιστώντας την έξοδο στις αγορές σταγόνα στον ωκεανό της λιτότητας.

2. Η ψήφιση του Τετάρτου Μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διέλυσε πλήρως τους δεσμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας με μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια ομάδα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πλήττονται βαριά από τα μέτρα, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι επαγγελματίες και η νέα γενιά. Οι κοινωνικές αυτές ομάδες από την επικείμενη έξοδο δε θα αντιληφθούν απολύτως τίποτα, αντιθέτως θα καταλάβουν ιδιαίτερα τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά της εφορίας, η πρώτη δόση των οποίων θα πρέπει να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου.

Το δεύτερο κομβικό γεγονός ήταν η διαπραγμάτευση που έγινε στο Εurogroup, στις αρχές Ιουνίου. Μία διαπραγμάτευση, όπως σημειώνουν γαλάζιες πηγές, απέτυχε σε μία σειρά από κεντρικά ζητήματα που αποτελούν τη «θηλιά» της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας τη σημασία της εξόδου στις αγορές. Σύμφωνα με την ανάγνωση της ΝΔ το οικονομικό επιτελείο απέτυχε :

- Να κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα και χωρίς μέτρα.

- Να πάρει ρύθμιση για το χρέος.

- Να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

- Να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

- Να μειωθούν τα πλεονάσματα για τη διετία 2019 - 2020.

http://www.liberal.gr/arthro/152607/politiki/2017/O-suntaxiouchos-den-antilambanetai-tin-exodo-stis-agores.html