29 Ιουλίου 2017

Πακιστάν: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός λόγω panama papers αλλά όρισε διάδοχο τον... αδερφό του!

O πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, επέλεξε τον αδελφό του Σαχμπάζ ως πολιτικό του διάδοχο και τον πρώην υπουργό Πετρελαίου Σαχίντ Χαπάν Αμπάσι ως μεταβατικό επικεφαλής της κυβέρνησης.


«Υποστηρίζω τον Σαχμπάζ Σαρίφ προκειμένου να με διαδεχθεί (στον πρωθυπουργικό θώκο), όμως θα χρειαστεί χρόνος για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, επομένως προς το παρόν ορίζω τον Σαχίντ Χακάν Αμπάσι» μεταβατικό πρωθυπουργό της κυβέρνησης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του κόμματός του.

Ο διορισμός του Αμπάσι θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο όμως η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί για τυπικούς λόγους, καθώς το κόμμα του Σαρίφ συγκεντρώνει ευρεία πλειοψηφία. Σχετικά με τον Σαχμπάζ Σαρίφ, μικρότερο αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, δεν διαθέτει βουλευτική έδρα παρά μονάχα στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Πουντζάμπ (κεντρικό Πακιστάν).

Ο Ναουάζ Σαρίφ παραιτήθηκε την Παρασκευή, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα μετά από αρκετά χρόνια σχετικής σταθερότητας. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε κρίνει «ακατάλληλο» για βουλευτή (και κατά συνέπεια και για τη θέση του πρωθυπουργού) εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε βάρος του 67χρονου Σαρίφ και της οικογένειάς του.

Το σκάνδαλο που του στοίχισε τον πρωθυπουργικό θώκο ξέσπασε τον περασμένο χρόνο όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα 11,5 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca, τα λεγόμενα Panama Papers.